Samisk julemarked i Oslo

På Youngstorget i Oslo er det i disse dager et samisk julemarked uten sidestykke. 10 lavvoer på til sammen 1100 kvadratmeter sørger for at hovedstadens innbyggere kan kjøpe produkter fra stort sett hele Sápmi. Og interessen for det samiske blir større og større for hvert år, hevder mannen bak det hele.

Midt på Youngstorget finner man det store samiske julemarkedet, hvor alt fra eksklusiv samisk håndverk til tørket kjøtt blir solgt.

Jarle Trulsen fra Storsteinnes er selv same og har i en rekke år jobbet med å selge samiske produkter. Nå er det 12 år siden han åpnet sitt første samisk julemarked i hovedstaden. 

De første årene holdt de til på rådhusplassen, så noen år på Karl Johan før markedet for 4 år siden endte opp på Youngstorget. Deler av arealet leier han ut til andre som ønsker å selge julevarer, men største delen av salgsområdet disponerer han selv. Her kan man finne en rekke ting fra Sápmi. 

– Vi har en miks av veldig mye. Alt fra eksklusiv duodji til hornprodukter, reinskinn, tørka kjøtt med mer. Vi handler i stor grad varene våre lokalt fra Norge, Sverige og Finland, ja hvor som helst hvor vi får tak i varer av kvalitet, forklarer Trulsen. 

Økt interesse for det samiske. 

Jarle har akkurat hatt besøk av noen kunder som har fulgt ham siden han startet opp for 12 år siden. Han har merket at interessen, og forståelsen for det samiske har vokst med årene. Men fortsatt får han mange merkelige spørsmål om samisk kultur og levesett. 

Dukker og benprodukter selger godt på det samiske julemarkedet. 

– Jeg ser at samisk musikk har blitt veldig mye mer populært de siste årene, det virker som folk liker det samiske og har lært litt mer om det, men det er fortsatt mye uvitenhet og vi blir spurt om de rareste ting. Det kan være om vi bor i hus og har strøm, så folk har enda mye å lære om oss som folk, forteller Trulsen. 

Mest handel de siste ukene 

1100 kvadratmeter stort samisk julemarked i Oslo. Folk er nysgjerrige på det samiske og mange stiller fortsatt mange rare spørsmål, forklarer Trulsen.

Når vi besøker det samiske julemarkedet er det en jevn strøm av folk men ifølge Trulsen er det først de siste ukene før jul at handelen er på sitt beste. Markedet som ble åpnet den 16. november varer helt til 22. desember. Da pakker Trulsen og de andre ned alt og setter kursen nordover igjen. 

– Jeg har feiret jul i lastebilen på veg nordover i mange år, men det blir en livsstil og jeg finner mye glede i å drive med dette, avslutter han.

Čále cealkámuša

Your email address will not be published. Required fields are marked *