Kuppet bybildet med Maret Annes hodeskaller

Trykket øker nå mot den norske regjeringen, for å legge på vent vedtaket om å slakte ned Jovsset Ánte Saras rein, inntil den unge reindriftssamen har fått testet sine rettigheter i FN. Nå har en kunstnergruppe kuppet bybildet med Maret Anne Saras kunstverk.

Kunstnere og aktivister tok i går til Oslo-gatene for å støtte Jovsset Ánte Sara som kjemper for sin rett til å leve sitt tradisjonelle levesett og for reindrifssamenes rettigheter. Kunstnergruppen har montert Máret Ánne Saras kunstverk på flere reklameskilt i Oslo.

Subvertising Norway, som har utført aksjonen, er et nasjonalt nettverk av kunstnere og aktivister som ønsker å se offentlig diskurs erstatte utendørs reklame i bymiljøet. De nekter å sitte i ro mens den unge reindriftssamen tvinges til å slakte ned flokken sin før FN har fått vurdert saken. Dette er en personlig tragedie for Jovsset Ánte Sara og en prinsipiell tragedie for menneskerettigheter i Norge, mener kunstnergruppen.

Trykket øker på regjeringen

Trykket øker nå mot den norske regjeringen, for å legge på vent vedtaket om å slakte ned Jovsset Ánte Saras rein, inntil den unge reindriftssamen har fått testet sine rettigheter i FN. 

I pressemeldingen sies det at Jovsset Ánte har to alternativer: å slakte reinflokken sin og gå bort fra sin kultur og tradisjonelle levesett, eller nekte – og dermed møte store store og løpende dagsbøter. Underveis i rettsprosessen har Sara allerede fått tilsendt bøter på nærmere 70.000 kroner. 

– Vi mener at det offentlige rom bør være et forum for dialog, diskusjon og utveksling av ideer, ikke et sted der man tvangsfores av skadelige beskjeder om nådeløst forbruk, sier en advokat for Subvertising Norway.

– Naturligvis ønsket vi å støtte samene og deres rettigheter, i en potensiell tragedie for denne unge reindriftssamen – og i større utstrekning – for menneskerettighetene i Norge, sier kuntnergruppen.

Handlingen med å undertrykke reklame har lenge vært brukt av kunstnere som et verktøy for sosial kommentar og protest.

Førstkommende tirsdag behandler Stortinget de Rødgrønnes forslag om å vente på å utføre tvangsvedtak fremtil FN har behandlet Jovsset Ante Saras sak. 

Čále cealkámuša

Your email address will not be published. Required fields are marked *