Hva – Hvor - Når? 14.09 – 21.09

Velkommen til Hva? Hvor? og Når? spalten i SÁMi ođasmagasiidna! Her kan du lese noe av det som skjer i Sápmi i det nærmeste.

KONFERANSE

19-20.09 fra kl. 11:00 Helt på jordet? En konferanse om jord, mat og muligheter.

Dag Jørund Lønning, Helga Pedersen, Klemet Erland Hætta og Han Sylte kommer, kommer du? Er du under 35, får du reisetilskudd! 

Tema: 

- Jordvern, klimaendringer og Nord-Norges muligheter

- Matjord og nyskapning

- Framtidas finnmarkslandbruk

- I Markedet på Jorda med Kua

- Nydyrkingsprosjekt i Kvæfjord

- Småskalaproduksjon på matjord

- Landbruksutdanning i Finnmark

- Jordbruket i Finnmark - ferske tall

- Hvorfor har Vestfold fått Jordvernprisen?

Konferansen er på Scandic Hotell i Karasjok.

 

SEMINAR

20.09 kl. 14-15:30 Mari Boine - Fra oppvekst til verdensstjerne

Under Forskningsdagene i Finnmark inviteres alle til seminar med Mari Boine og forskere ved UiT i Alta. 

UiT Norges arktiske universitet utnevner i 2018, i forbindelse med UiTs 50 årsjubileum, Mari Boine til æresdoktor. Mari Boines artistkarriere fikk en god start da hun selv var student. Mari Boine har vært en viktig stemme i sentrale samiske og urfolksspørsmål, samtidig som UiT har utviklet til å bli en av verdens viktigste forsknings- og utdanningsinstitusjoner i samiske temaer. 

Maris sanger gjenspeiler også den samiske samfunnsutviklingen og hun sier selv at de første sangene kom på bakgrunn av hennes egen oppvekst og samfunnet hun levde i. Under seminaret blir vi enda bedre kjent med artisten Mari Boine, der hun møter forskere ved UiT i Alta.

Forskerne er Carola Kleemann, Eva Josefsen og Odd Mathis Hætta.

 

KONSERT

20.09 kl. 20-21:00 Mari Boine: Áddehallatgo? - Forstår vi hverandre?

UiT Norges arktiske universitet fyller 50 år i 2018. Universitetets fokus på urfolk og samiske spørsmål er unikt i verdenssammenheng. Mari Boine har gjennom et langt artistliv løftet frem urfolksperspektiv og synliggjort samisk identitet for hele verden. Hun blir æresdoktor ved UiT, og under Forskningsdagene fremfører hun en unik konsertforestilling i anledning universitetsjubileet. 

For ansatte og studenter ved UiT er det rabatterte billetter. Ansatte og studenter ved UiT må fremvise gyldig ansatte- eller studentbevis ved innslipp.

 

MUSIKK – Samis festhelg i Oslo

14.09 kl. 20-01:00 Elle Márja Eira IDJA SÁMI CLUB NIGHT på riksscenen i Oslo

ELLE MÁRJÁ er artist, regissør og produsent fra Kautokeino. Det musikalske uttrykket er i skjæringspunktet mellom joik, elektronika og urfolksmusikk. Gjennom sin kunst forteller hun historier fra sin familiebakgrunn som reindriftssame. Konsertene er alltid sterkt visuelle med et audiovisuelt landskap som ofte omtales som poetisk og politisk. Med produsenten Morten Hyld Pettersen har de sammen skapt en helt egen sound. 

Dørene åpner kl. 20:00

Konsertstart kl. 22:30

Billett kan forhåndskjøpes på riksscenen.no eller i døren.

 

15.09 kl. 21-00:00 Sámi Grand Prix - Samisk Festhelg på Riksscenen

Sámi Grand Prix er årets største musikkbegivenhet i Sápmi hvert år under påskefestivalen i Kautokeino. I forbindelse med Samisk Festhelg på Riksscenen kommer hele arrangementet til Oslo for å hylle vinnerne og i tillegg får dere et gjenhør med to tidligere vinnere. På Hovedscenen skal de gjenskape stemningen fra påskefestivalen. Med fullt band under ledelse av kapellmester Stein Austrud får artistene som oppnådde 1., 2. og 3. plass i årets konkurranse utfolde seg til fulle.

 

LITTERATUR

18.09 kl. 12:30-19:00 Samiske litteraturdager 2018

Sametingets bibliotek inviterer i samråd med Samisk forfatterforening til samiske litteraturdager på Sametinget i Karasjok, 18. og 19. september 2018.

Temaet for årets litteraturdager er vår arv i fremtiden. Litteraturdagene er åpen for alle.