Vil ikke være Atlanterhavets bensinstasjon

Du kjenner følelsen: Varm sand mellom tærne, svale bølger å boltre seg i. Turister fra hele Europa koser seg på Kanariøyene året rundt. Det er godt å reise til ”Syden”, og det føles velfortjent etter en lang vinter. Men når vi ligger på stranda og later oss, tenker vi da på at denne rikdommen er …

Du kjenner følelsen: Varm sand mellom tærne, svale bølger å boltre seg i. Turister fra hele Europa koser seg på Kanariøyene året rundt. Det er godt å reise til ”Syden”, og det føles velfortjent etter en lang vinter. Men når vi ligger på stranda og later oss, tenker vi da på at denne rikdommen er truet?
I Las Palmas er stemningen en helt annen enn på turiststedene. Havnen vrimler av boreskip, oljetankere og annen skipstrafikk. Det foregår oljeomlasting midt i havna, der også lokale fiskere og fritidsbåter har sitt friområde.

– Vi ønsker ikke å være Atlanterhavets bensinstasjon. Det kommer 5-6000 skip innom her hvert år. Det betyr at natur og mennesker her hver eneste dag er utsatt for risikoen for et oljeutslipp.
Det sier Pepe Guillén, som er medlem i gruppen Ecologistas en Acción, i Las Palmas de Gran Canaria. På Kanariøyene har det vært stor motstand mot alle former for oljerelatert virksomhet. De vil at øygruppen skal forbli ren og mest mulig uberørt.
De har jevnlig aksjoner, og har i sommer vært opptatt av å følge med på utslippene fra den russiske tråleren Oleg Naydenov, som i april sank utenfor kysten av Maspalomas med 1500 tonn bunkerolje. Olje som forurenser havområdene.
I mai organiserte miljøvernerne en menneskelig kjede langs hele Maspalomas, for å markere at det er mange som står sammen om å ønske rene strender.

Interessekonflikt

Tidligere president for Kanariøyene, Paolo Rivero, var lenge klar på at Kanariøyene har alt tape på oljeutvinning. Likevel fikk selskapet Repsol tillatelse til å bore etter olje ved øygruppen.
Da konflikten sto på som verst, sa Spanias industri- og turistminister José Manuel Soria, at Spania ikke kan unne seg luksusen det er å stoppe oljeutvinning.
Nå har Kanariøyene vunnet denne kampen inntil videre. Repsol fant ikke drivverdige funn, og ga i år opp videre leting. Men det spørs om spanske myndigheter har gitt opp for godt. Spania ønsker å bli mer selvforsynt på olje og gass.
Miljøvernerne er heller ikke beroliget. De mener de lokale myndighetene ikke er helt troverdig når det gjelder kampen mot olje. De mener også det er utilgivelig at de lar omlasting av drivstoff i Las Palmas fortsette.

Må tenke grønt

– Vi bør glemme denne businessen med olje helt og holdent. Vi bør heller satse på fornybar energi. Vind, sol og hav har vi nok av, vi kan bli et utstillingsvindu for verden når det gjelder fornybar energi.
Dette sier Noelia Sanchés, talskvinne for Ecologistas en Acción som har markert seg i alle kamper mot olje- og gass næring.
Har Spania råd til å la være?
– Vi vil uansett ikke se stort til fortjenesten av oljeutvinning, og oljeomlastingen her i havna setter hele økosystemet i fare. Vi ønsker at havområdene skal fredes, både av hensyn til fiskeriene som er viktig både for Afrika og oss, og av hensyn til de mange hvalartene som i perioder er i området, sier hun.
Guillén er enig.
– Vi kan ikke risikere at de ulike typene oljeaktivitet skal sette hele økosystemet i fare. Vår viktigste næring, turismen, baserer seg på sol og strand, på et rikt mangfold og en ren natur.
Sanches sier at folk på Kanariøyene har en nær tilknytning til havet, til stranden og kysten.
– Vi føler for dette, for turismen og fiskeriene, vi seiler og fisker. Og vi lever også av saltvann, det regner lite her og vi må utvinne ferskvann fra sjøvann. For oss er havet en ressurs. Derfor tror jeg at kampen mot oljeforurensning har vært den kampen som har fått flest folk ut i gatene for å protestere i Kanariøyenes historie.
Nytter det å protestere i gatene?
– Sannheten er at jeg tror det gir resultater. Partido Popular-regjeringen ville ikke tilbakekalle tillatelsen til Repsol, og de lyttet ikke til folkets stemme. De mistet veldig mange stemmer i det siste valget. Folk ønsker ikke oljeutvinning, og da må de betale for det politisk. De fikk seg et hardt slag under valget og de bør kanskje tenke over det som har skjedd.

Noelia Sanchés og Pepe Guillén.
Noelia Sanchés og Pepe Guillén. Foto: Trine Hamran

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *