Skal du stemme nord?

Det er plagsomt med valg, da må man begynne å tenke igjen. Det er i så måte for korte mellomrom mellom valgene. Man har akkurat slått seg til ro og begynt å se konsekvensene av politiske lovnader, så er det på´an igjen. Aldri fred å få, debatt og diskusjoner, overskrifter og uro, politikere som man …


Det er plagsomt med valg, da må man begynne å tenke igjen. Det er i så måte for korte mellomrom mellom valgene. Man har akkurat slått seg til ro og begynt å se konsekvensene av politiske lovnader, så er det på´an igjen.
Aldri fred å få, debatt og diskusjoner, overskrifter og uro, politikere som man vanligvis ser på tv kan man plutselig støte på i virkeligheten på valgturne, og media pumper opp den ene krangelen etter den andre. Det er for og mot i alle saker, stort og smått i et sant virvar.

Hva skal et stakkars menneske bruke som politisk GPS?

Skal jeg velge ut fra de små ting i min nærhet eller skal jeg løfte blikket og se de store linjene? Skal jeg bare tenke på hva som er best for meg og mine eller skal jeg tenke på andre og på samfunnet? Skal jeg velge ut fra mine verdier eller skal jeg rope med de ulver som roper høyest og gjøre mine valg ut fra det?

Lokalvalg og de nære ting kan fort bli litt for nært og litt for smått.

Da jeg var på kafé her om dagen sniklyttet jeg på diskusjonen fra nabobordet der nettopp de nære ting ble debattert med høye stemmer og sågar en knyttneve i bordet, nok et bevis på at valg kan være ubehagelig bråkete.
– Vi må få en ordfører som får orden på snøbrøytinga her i byen.
Men det er ikke bare de små ting som diskuteres rundt om for tiden. Også store ting som gjøres smått.

I ytterkanten av det mine ører kan tåle, hører jeg «- vi har nok flyktninger her, så jeg stemmer ikke på dem som vil ha enda flere» eller «- sure kjerringer som ordførere vil vi ikke ha».

Nå skal man være forsiktig med å sette seg til doms over hva folk skal mene, tenke og velge. Men noen ganger er det greit å rydde og reflektere i noen tankerekker, for som politikere flest må også vi velgere prioritere hva som er viktigst og hva som er prinsipielt viktigst.

I min verden er sentralisering et tema som er en rettesnor for hva som skjer i mange politiske saker, fordi vi bor i distrikts-Norge og i nord.

Hvis moderpartiet til ordførerkandidaten forherliger kommunesammenslåing, sulteforer kommunene, flytter offentlig virksomhet og stillinger til storbyene, legger ned småbruk til fordel for industrilandbruk eller står på talerstoler og snakker om at tjenester alltid skal følge kjøttvekta, da må jo varsellampene blinke.
For jeg går ut fra at en ordfører fra sentraliseringskåte partier bærer på samme tankegods som moderpartiet når det kommer til stykket, spesielt når valgkampen er over?

Fiskeripolitikk er et tema som har store konsekvenser for vår landsdel.

Mellom valgene og over år er det interessant å se at rikspolitikere og andre politikere i maktposisjoner har gjort vedtak etter vedtak for at retten til fiske skal lengst bort fra nord.

Og det til tross for at enkelte lokalpolitikere fra eget parti har protestert høylytt, men etter hvert blitt pisket inn til motløs lydighet.
Miljø og klima, mineralutvinning, forsvar, urfolk og kultur er store politikkområder som det er lurt å følge med på, fordi de får så store konsekvenser for oss her nord. I praktisk politikk havner sånne saker før eller siden inn i kommunestyrene. Da må vi ha et bevisst forhold til hvem vi vil ha inn der de 4 neste årene.
Så du skjønner hva jeg mener, det er plagsomt med valg, da må man begynne å tenke igjen.
Selv har jeg planer om å stemme på dem som best kan ivareta nord sine interesser, i stort og smått. Da må jeg også se hva moderpartiet har ment og mener der de sitter der nede i Oslo, det er tross alt de som har siste ordet…

2 Replies to “Skal du stemme nord?”

    1. Takk skal du ha! Det er en øvelse å løfte blikket, men noen ganger må vi tvinge oss til det. Godt valg:-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *