– Så kom Syria til Vadsø

De går rundt i byen vår som et ekko av verdens konflikter; flyktninger og asylsøker, innvandrere, fremmede. I Vadsø har vi vokst opp med dem, fra Midtøsten, Colombia, Somalia, Afghanistan, Irak … En stund etter at vi har sett krigsscenene på tv kommer de. Nå er det syrernes tur. – Hello, welcome, is there anything we …

De går rundt i byen vår som et ekko av verdens konflikter; flyktninger og asylsøker, innvandrere, fremmede. I Vadsø har vi vokst opp med dem, fra Midtøsten, Colombia, Somalia, Afghanistan, Irak … En stund etter at vi har sett krigsscenene på tv kommer de. Nå er det syrernes tur.
– Hello, welcome, is there anything we can help you with, sa den eldste av to kvinner med et smil, på gebrokkent engelsk og med et hodeplagg som viste at de var muslimer. De stod ved teltet i bruktbutikken midt i sentrum av byen og ønsket kunder velkommen.
Jeg fortalte at jeg var journalist og ønsket å intervjue dem om hvordan det var å komme helt fra Syria og til Vadsø. De to kvinnene vekslet blikk, tydelig usikker på journalister. – Vi er her å lære bedre norsk, bli kjent med folk og vil bare hjelpe, sa de.
Etter litt om og men gikk de med på å la seg intervjue.
– Vi er mor og datter, og har vært i Norge i 7 måneder, 2 av dem her i Vadsø, sa den eldste. Jeg har enda ei datter og en sønn her, mannen min er fremdeles i Syria, men vi håper han kommer hit snart. Jeg var høyt utdannet lærer i hjemlandet, min datter studerte politikk ved universitetet. Men vi måtte flykte, det er ille i Syria nå, virkelig ille, sier hun med mørke øyne og rister på hodet.
Hva heter dere, spør jeg. De ser på hverandre, og sier at det ikke er trygt å oppgi navnene sine, internett har så lang rekkevidde. Jeg ser at de er urolige, så jeg lover at jeg ikke trenger å offentliggjøre navnene deres for å lage en sak. Men jeg får lov til å ta bilde av dem. De står der smilende på bildet, fremmede fugler foran en bruktbutikk nesten så langt nordøst man kan komme i Europa.
Så får jeg vite at de har flyktet fra Syria til Tyrkia, deretter gikk ferden til Italia via Hellas til Oslo. De har sittet som sild i tønne i gummibåter og takket høyere makter for at de overlevde, og de har betalt 70 000 kroner for hvert familiemedlem for å komme seg ut av Syria og til Norge. Det blir 210 000 kroner til sammen. – Vi ville til Norge, vi hadde hørt at dere er så snille og gode mennesker her.
De vet kanskje ikke at vi har store debatter om og hvor mange Syrere vi skal ta i mot? Tenkte jeg, men sa det ikke.
Inger Unstad, eieren av bruktbutikken,  kommer bort til oss der vi jeg står og prater med de syriske damene. – Jeg har blitt kjent med disse to kvinnene gjennom andre, og syns det er flott at de vil hjelpe meg, sier hun. Inntektene fra bruktbutikken går til bryterklubben, der vi har mange innvandrere, flyktninger, asylsøkere og bofaste. Unstad driver aktiv integrering og gjør et stort frivillig arbeid for å hjelpe de som kommer til Vadsø mer eller mindre frivillig.
Så bryter de to syriske kvinnene inn og sier at de heller ikke vil at bildene jeg har tatt skal offentliggjøres. Det kan føre til noe negativt i fremtiden, får jeg forklart. Jeg kjenner at mitt journalistiske jeg blir lettere oppgitt. – Kan jeg få et bilde av dere bakfra, da? Motstridende går de med på det. Jeg formelig føler deres uro idet jeg løfter kamera og tar bilde av et tildekket bakhode og skuldre som må bære konsekvensene av en krig.
Inger Unstad setter ord på mine tanker: – Jeg håper vi aldri trenger å oppleve krig. Som en trøst tilbyr hun at jeg tar et bilde av henne og Sara Ismail på 9 år. – Pengene vi får inn her i bruktbutikken går til barn som Sara, slik at de har råd til å dra på brytestevne til Kolbotn i november.

Foto: Torill Olsen
Foto: Torill Olsen

Mine nye syriske bekjentskaper tar meg i hånden, takker for at jeg har intervjuet dem, og beklager at de ikke kan stå frem i full åpenhet. Jeg takker dem for at de brakte Syria fra tv-innslagene og inn til Vadsø slik at vi bedre kan forstå. Så tar mor og datter hver sin handlepose og går til den lille leiligheten de nå kaller hjem. De er langt unna krigen der de vandrer i Vadsøs gater. Men heller ikke her føler de seg trygge nok til å stå frem med navn og bilde.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *