Er Øst-Finnmark Norges buffersone?

  For en stund siden fikk jeg en telefon fra ei eldre dame som bodde et sted i Øst-Finnmark. – Hvorfor er det så om å gjøre for staten å tappe østfylket for arbeidsplasser og folk? Jeg hadde ikke noe godt svar, men var enig med henne i at det var rart. Hva tror du? …

 
For en stund siden fikk jeg en telefon fra ei eldre dame som bodde et sted i Øst-Finnmark.
– Hvorfor er det så om å gjøre for staten å tappe østfylket for arbeidsplasser og folk?
Jeg hadde ikke noe godt svar, men var enig med henne i at det var rart. Hva tror du? spurte jeg og ventet. Etter en stund sa hun tørt:
– Jeg tror vi er en buffersone! Området her er jo tapetsert med NATO- installasjoner, forsvarsutstyr og etterretningsvirksomhet. Det er jo bombemål nummer en hvis Trump og Putin ryk uklar. Og da gjelder det å ikke ha så mye folk boende her.
I flere dager gikk jeg rundt og grunnet på det damen hadde sagt. Kan det være noe i det med buffersone. Det var jo til å få frysninger av. Jeg begynte å undersøke litt.
Historisk sett har Øst-Finnmark alltid vært et strategisk viktig område for Norge, også når vi var under Danmark og Sverige. Vardøhus er verdens nordligste festning og har blitt kalt Norges grensepost mot øst helt fra 1300-tallet.
Etablering av amtmannsetet ble etter hvert lagt til Vadsø (1894), altså fortsatt til Øst-Finnmark av strategiske årsaker: Nærvær i nord og øst mot Russland og Arktis. Norge har, under skiftende regjeringer, ønsket bosetting og suverenitetshevdelse i Øst-Finnmark.
Men hva skjer nå?
Sentralisering og politisk feilslått fiskeripolitikk har ført til fraflytting. Petroleumseventyret i øst lar vente på seg, og sammenslåing med Troms kan føre til enda mer fraflytting. Det blir færre og færre mennesker i Øst-Finnmark, viser tall fra SSB.
– Forsvar og etterretningsvirksomhet er vår nye hjørnestensbedrift, sa en spøkefull Vardøværing med snev av sarkasme i stemmen.
De blir møtt med en rungende stillhet fra regjering og Storting.
Kan det være det damen i telefonen mente; At det faktisk er villet politikk fra myndighetenes side å ha færrest mulig bosatt i Øst-Finnmark i tilfelle det smeller?
Slik oppstår spekulasjoner blant folk, fordi politikere ikke forstår eller vil forstå konsekvensene av den politikken de fører. De lar folk sitte der med usikkerhet, frykt og en tvangssammenslåing ingen kan forklare fordelene med.
– Det er ikke verdig en nasjon å oppføre seg sånn mot folket sitt, kunne hun sagt, damen som ringte meg. Men hun sa det ikke. Hun var bare redd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *