Båten blir til mens vi ror

Det er bred enighet om at journalistikken er i krise. Ikke bare dreier det seg om store nedbemanninger og debatt om klikk-journalistikk og buzz-løsninger. Plagiatsaken i Dagens Næringsliv har også herjet, og blitt fulgt opp av diskusjoner om bedre kreditering og sitatsjekk i media. Hva gjør man da, som en liten aktør i periferien, når journalistikken …

Det er bred enighet om at journalistikken er i krise.
Ikke bare dreier det seg om store nedbemanninger og debatt om klikk-journalistikk og buzz-løsninger. Plagiatsaken i Dagens Næringsliv har også herjet, og blitt fulgt opp av diskusjoner om bedre kreditering og sitatsjekk i media.
Hva gjør man da, som en liten aktør i periferien, når journalistikken er i en slik krise og etablerte medier har hatt bråhast med å forlate området vårt?

Det er fullt mulig å sitte med hendene i fanget og si, ”ja, det er sant, journalistikken er i krise”. Sitter man slik er også sjansen stor for at man virkelig får rett.

Den andre muligheten er å gi gass; ta det vi har, få det sjøsatt og gyve løs. Slik som vi har valgt.
Vi får gratulasjoner for å våge. Og rett etter kommer oppfølgingsspørsmålet: Hva skal dere leve av?
Hadde vi svaret på hvordan man lever av journalistikk i dag kunne vi levd godt bare på å selge den innsikten.
Sannheten er jo at i dag er det ingen som helt vet hvordan vi skal finansiere journalistikken framover.
NRK får kjeft for kringkastingslisensen og denne er under press, men vi er mange som liker en allmennkringkaster som gir et bredt tilbud. Likevel må også NRK treffe et marked og prøve nye ting for å holde på oppmerksomheten og få nye lyttere.
Nordlys har fått en god del kjeft for Buzzit, særlig da en uheldig sitatpraksis ble avdekket. Men i en verden hvor spillereglene er i full endring, skal de også ha ros for å tørre å gå foran, for de nye spillereglene blir skapt av dem som tør spille. Og samtidig har Nordlys laget Nord24 som ser ut til å treffe godt.
Barents Observer får penger fra UD, og noen mener det svekker deres troverdighet. Da er det interessant at det er nettopp UD som mener at Barents Observer skal ha redaksjonell frihet, mens det er de fylkeskommunale eierne som ønsker redaksjonell kontroll over nettstedet.

Journalist er hva journalist gjør. Alle spillere som på sitt vis ønsker å være relevant, ønsker å leve av å lage journalistikk. Og da koker det ned til troverdighet. Om man skriver ryddig, troverdig og grundig over tid, vil dette også gi troverdighet og tillit.

Dette har kanskje noen av de nye buzz-løsningene skortet noe på. DN og VG har i sommer besluttet å legge ned sine forsøk, og for Buzzit er det kanskje verre at de heller ikke tjener penger på dette.
Men også vi vil måtte prøve og feile, finne fram i dette nye markedet. Lære oss de nye spillereglene.
Er det da slik at vi sjøsetter en haug med planker og ror i vei? Nei.

Vi har et godt fundament. Vi har bred journalistisk erfaring, kunnskap om landsdelen og engasjement for å fortelle gode historier. Gjerne de fortellingene som ikke alltid blir hørt.

Derfor begynner vi der, med å sondere landskapet for hvilke historier vi vil fortelle, og bygge et godt produkt. Så vil også vi måtte snakke mer om finansiering etter hvert.
Vi tenker at det er rom for våre fortellinger nordfra. Foreløpig er det stiftelsen Fritt Ord som hjelper oss med penger til oppstart. Også de ser at journalistikken er i krise. De ønsker å stimulere dem som tør å satse nytt. Satser på at stemmer skal høres, også fra periferien. Satser på en levende debatt, levende lokalsamfunn.
Vi har startet med å lage nettsidene våre selv. Slik opplever vi at vi har full frihet til endringer underveis, og å legge til rette for ulike typer historiefortelling. Vi har bakgrunn fra TV, avis, nett, dokumentarfilm, bokskriving. Vi elsker radio, da er det ikke unaturlig å tenke podcast?
Vi gleder oss til å utfordre oss selv og våre lesere.
Selvsagt må vi også belage oss på i perioder å måtte ro som gale, og risikere å bli våt på beina.
Vi tror båten blir bra.
Vi tror det er plass til den, og at den kan ta mange med på ferden.

4 Replies to “Båten blir til mens vi ror”

  1. Stå på. Dokker er tøff som satser friskt. Håper dokker får godt fotfeste og lykkes med satsningen???????

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *