Ute med singelen Arven

Sist Sámi magasiidna intervjuet Kari Heimen fortalte hun om hvordan
fornorskningen hadde påvirket familien. Nå er hun ute med den feske singelen “Arven”, der hun forteller i sangen hvordan myndighetene tok fra morsmålet til bestefaren og familien mistet språkarven.

“ARVEN”: Kari Heimen er ute med sin første singel på norsk. “Arven” er personlig og teksten kommer tydelig frem til toner blandet med bandet Heimens spesielle lydbilde og krydret med samisk joik og toner.

Kari Heimen som er låtskriver og vokalist i bandet hennes Heimen har nylig gitt ut singelen “Arven” og de som kjenner musikken hennes vet at det er første gang hun gir ut noe på norsk og at bandet blander og leker med musikksjangere. Litt Jazz, mørk etnisk teppe og klar og bestemt vokal med innslag av joik som er gripende. Underskrivende sŧnes at “Arven” er både lærerik og gripende i hvordan Kari gir oss en trist og sår historie servert med bandets spesielle lydbilde.

SIER SÅ MYE OM FORNORSKNINGEN

Æ har en arv som ble igjen hjemme hos han bestefar. Han hadde et anna morsmål en det ho mamma har, men ikke om han brukte det, nei aldri så æ hørte men æ vet.

Sangtekst “Arven”

Du sier selv at dette er samisk kunstpop– på norsk – av en fornorska same. Kari kan du fortelle litt om sangteksten og singelen “Arven”?

BESTEFAR: Bestefaren som ung og i gammel Tana kofte.
  • Dette er historien om min bestefar. Han gikk sju år på internatskole uten å lære seg norsk. Som han beskriver det selv; sluttresultatet etter sju år var nærmest bedrøvelig, noe som skyldtes språkvansker og en altfor ubarmhjertig fornorskingspolitikk mot samene. Bestefar sier at det var først i 18-årsalderen etter å ha fullført et syv måneders kurs på amtsskolen i Tana at han noenlunde hadde nådd folkeskolens mål. Men han var tøff, bestefar min, på 1920-tallet dro han til Stavanger og Kristiania og tok lærerskole og kom tilbake til Finnmark og ble skolebestyrer. Han lærte skolebarna å lese og skrive norsk – og snakket nok litt samisk med dem som trengte det innimellom. Selv lærte han aldri å skrive sitt eget morsmål. Bestefar og bestemor valgte også å ikke gi det samiske språket videre til sine egne barn. De ville ikke at barna deres skulle oppleve så mye motgang som de selv hadde erfart pga. sitt morsmål.  

SNART UTE

Kari du har holdt på med albumet en stund nå, sist vi pratet så var du spent siden det e første gangen du gir ut på norsk. Hvordan føles det nå når singelen snart er ute?

  • Det er jo veldig deilig, vi har jobba siden høsten 2019. Prossesen har av og til gått litt å stå og låtskrivinga har foregått i årevis så det har vært en lang prossess. Det har også vært mye som må ordenes, grafikk til cover og matriell som må samles inn.
BANDET: Heimen: Terje Storvig: gitar,Odd-Erling Simensen: bass, Kari Heimen: vokal og trommer

OVERSATT TEKSTER TIL SAMISK

Vi har fått oversatt tekstene til samisk på albumet. Der ligger de som hefte med tekst og bilder. Du kan si at det er et fotoabum med familibilder med historier fra A til Å.

Du jobber med et album “Historier – vi hentes hjem”. Nårtid kommer hele albumet ut?

  • Har ikke satt release dato på grunn av korona situasjonen.  Vi skulle hatt konsert i Tromsø men den måtte vi avlyses. Det er kjeldig å ikke kunne reise rundt å promotere så vi venter med å holde release konsert.

Hva kan lytterene forvente å få servert når de lytter på albumet?

  • Mange vil kjenne seg igjen og har lignende historier og at noen vil bli overrasket. 

At dem vil føle at det er sant og at dem spør ; “var det sånn det var”. At dem føle at det er noe nytt dem ikke har hørt før.

Ble du sint under prossesen med å skrive tekstene?

  • Jeg ble mere trist en sint når jeg skrev låtene og samtidig stolt over hva han hadde opplevd og gått igjennom. Hvor modig han var og jeg fant en perm når jeg ble voksen der han hadde skrevet ned sin egen historie om det han opplevde. Han skrev også et Kåseri som Sameradioen har hatt på radio tidligere, det er ting som jeg fikk vite først når jeg var voksen.

JOIKER

Du fortalte at første gangen du skulle joike for ditt eget folks publikum i Kautokeino var du skitt nervøs men at det ble veldig godt mottatt. Hvordan føles det nå å joike i sangen “Arven”? 

  • Syns ennå at det rart å si at jeg joiker. Faktisk så har det vært en prosess for meg, der jeg følte meg litt dum når jeg begynte å joike for meg selv og trødde inn i noe som jeg følte jeg ikke hadde lov til. Nå Joiker jeg når jeg går tur og finner frem til hva som føles natulig og jeg føler at jeg finner mere og mere min egen joikestemme.

Selv om dette ikke er en anmeldelse av sangen synes jeg at joikedelen er gripende og man kjenner på seg Karis tap. Er det slik du vil at de som hører sangen skal føle?

  • Fint om dem føle på noe, jeg tenker ikke på hva andre føler mere hva jeg selv føler. Men hvis jeg får dem til å føle oppgittheten, sinnet og sårheten som jeg føler når jeg synger sangen så er det fint og godt.

REAKSJONER

Intervjuet vi gjorde med deg i juni var veldig åpent og på mange måter sårt. Hvordan har reaksjonene vært etter intervjuet?

Jeg ble overrasket over så mange reaksjoner. Mange skrev hjerter til meg og syntes det var en sterk historie, at jeg var tøff som stod frem. Det viser hvor sårt temaet er for mange mennesker og familer. Jeg synes at mange fortjenner at man skal forteller detog det er godt at mange blir beveget av det og det bekrefter at dette må jeg ut med. 

Mange gamle venner og bekjente fortalte og sa at de ikke hadde tenkt at det var sånn. Jeg synes det er bra at det for folk til å tenke litt og jeg føler at det har blitt samfunnsoppdrag å få ut denne historien.

Hvor blir det mulig å høre på sangen “Arven”.?

Den og albumet gis bare ut digitalt på alle digitale plattformer som spotyfi og itunes.

Hvis du vil, kan du lese intervjuet med Kari Heimen fra juni som heter “En sår historie fortalt gjennom musikken” Her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *