Ukraina farger vinter-Vadsø

Det er mørkt og fraflyttet i det som en gang var posthuset midt i Vadsø. Jeg går ofte forbi der og syns det er trist, spesielt når vintermørket er så påtrengende. Men plutselig en dag er det lys og liv bak de store vinduene. Det er fantastiske farger og kunst av en annen verden på veggene. Det …

Det er mørkt og fraflyttet i det som en gang var posthuset midt i Vadsø. Jeg går ofte forbi der og syns det er trist, spesielt når vintermørket er så påtrengende. Men plutselig en dag er det lys og liv bak de store vinduene. Det er fantastiske farger og kunst av en annen verden på veggene. Det er som et lite eventyr der, og jeg får lyst til å gå inn.
Jeg banker snøen av skoene og går inn for å se hva som skjer. Der møtes jeg av et vell av kunstuttrykk og smilende mennesker som setter pris på at nye impulser kommer til byen. Blant store kunst-collager, veggbilder, kleskolleksjoner og små kunstfigurer står kunstneren selv, Elena Ulyanova, og forteller kunder og besøkende hva hun skaper og hvordan.

Foto: Torill Olsen
Foto: Torill Olsen

Elena kommer fra Kherson sør i Ukraina og er en anerkjent kunstner både hjemme og i utlandet. Ved siden av å jobbe med tekstiler og utforsking av naturlige fargestoffer i sine kunstuttrykk er hun også lærer og blogger.
– Jeg elsker naturen og alt som kommer fra naturen, og som kunstner foretrekker jeg å arbeide med naturlige tekstiler. Det stimulerer meg i  mitt kreative arbeid der jeg har utviklet en egen teknikk med naturtrykk av løv, røtter og planter.
Elena forteller at hun har hatt ustillinger som denne i Vadsø over hele verden siden 1995. Hun liker å reise, se nye steder og møte nye folk. Det inspirerer henne i utviklingen av nye kreative uttrykk.
– Og i møte med kunder får jeg tilbakemelding på hva de syns om min kunst. Det er både lærerikt og inspirerende.
Elena med kunde Silvana Elisabeth Granlien. Foto: Torill Olsen
Elena med kunde Silvana Elisabeth Granlien. Foto: Torill Olsen

Jeg undres på hvorfor og hvordan en kjent Ukrainsk kunstner finner veien til lille Vadsø langt nord i verden. Svaret er Kolanordmann Lily Jørstad som flyttet fra Russland til Vadsø i 2006 og som nå jobber med håndverk i ull og silke. Hun fant Elena i en kunstgruppe på facebook og inviterte henne til vårt vinterland både for å ha utstilling, men også for å lære kunstteknikkene hun bruker.
Olga Jørstad. Foto: Torill Olsen
Olga Jørstad. Foto: Torill Olsen

– Jeg ble begeistret for Elena sin metode med å bruke økologisk print på naturlige stoffer, inviterte henne hit, og nå lærer hun meg disse metodene. Det er veldig bra å lære nye ting.
Olga har sitt verksted i samme bygning som utstillingen er. Hun mener det er et fantastisk utsillingslokale som burde vært brukt mye mer. Beliggenheten er sentral og det er ikke bra med mørke vinduer og hus som bare står der.
Nå utforsker Elena og Olga planter som vokser her i Vadsø-området, planter som Olga har samlet før snøen la seg. I flere dager har de sammen laget nye print og prøvd de nye plantene. De er på langt nær ferdig, forteller Elena, som ofte holder slike workshops med lokale kunstnere i forbindelse med utstillinger rundt i verden.
Elenas tekstiler har vunnet mange priser på nasjonale tekstilutstillinger og arbeidet har vært vist i mange kataloger og i kunstmagasiner i blant annet USA og Australia. I hjembyen ble hun i 2014 kåret til Artist of the year. Mye av den kunsten hun har fått priser for er med på denne utstillingen i Vadsø.
Deler av utstillingen. Kunst collage på vegg. Foto: Torill Olsen
Deler av utstillingen. Kunst collage på vegg. Foto: Torill Olsen

Mens jeg står og intervjuer henne lurer jeg på hvordan hun syns det er å komme hit til lille Vadsø nå som det både er mørkt, kaldt og man må vasse i snø.
– For meg er dette et slags eventyr. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle få reise så langt nord i verden. Da jeg kom hit til dette landskapet fant jeg det så vakkert, så fantastisk. Nord har alltid fascinert meg helt siden jeg var lita jente. For meg som menneske og kunstner er det veldig viktig å få oppleve dette. Bare det å se sneen skifte farge i møte med lyset og skyformasjonene, det er utrolig å få oppleve det.
At byen er liten betyr ingenting for Elena. De som kommer på utstillingen er varme og hjertelige, og veldig interessert.
– Jeg fikk snakket med de som kom, de liker det de ser, de spør og er så vital. Folk forteller gjerne hva de føler når de ser på mitt arbeid. De vil gjerne snakke om kunsten og hva det betyr for dem.
Jeg takker Elena, Olga og publikum for gjestfriheten og tråkker ut i mørket og djupsneen. Det er enda lenge til våren og fargene. Men det gjør ingenting. Jeg har fått en forsmak på lysere tider allerede gjennom en Ukrainsk kunstner som fant ut at Vadsø, det er et sted som må besøkes. Og med det lyste hun opp de tomme lokalene midt i byen.
Hilde Arvola på kunstutstilling. Foto: Torill Olsen
Hilde Arvola på kunstutstilling. Foto: Torill Olsen

Hør hele intervjuet med Elena Ulyanova her:

————-
Linker om kunstneren Elena Ulyanova:
FivePoint studio
Elenas blogg
Elenas Facebookside

3 Replies to “Ukraina farger vinter-Vadsø”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *