Stjerner i en plasthall

Det er 2. april 1983, det er påskefestival i Kautokeino/ Guovdageaidnu, en samlingsplass for unge samer fra hele Nordkalotten og Sápmi. Påskedagene bestod stort sett i å være sosial på bygdas uteplasser, og å være på konsertene på kvelden i Plasthallen. Kautokeino hadde ikke kulturhus den gang, men de hadde en enorm plasthall. Det var heller ingen store, tilreisende …

Det er 2. april 1983, det er påskefestival i Kautokeino/ Guovdageaidnu, en samlingsplass for unge samer fra hele Nordkalotten og Sápmi. Påskedagene bestod stort sett i å være sosial på bygdas uteplasser, og å være på konsertene på kvelden i Plasthallen.
Kautokeino hadde ikke kulturhus den gang, men de hadde en enorm plasthall. Det var heller ingen store, tilreisende band som entret scenen, men enkeltpersoner som stod der og fremførte sine joiker eller sanger. Scenografi fantes ikke, og scenen bestod oftest av en forhøyet platting som var full av diverse stativer og et virvar av ledninger. Man tok det man hadde.
På dette bildet er det våre store stjerner Ailuhaš / Nils Aslak Valkeapää og Iŋgur Ánte Ailu /Ailu Gaup som står på scenen foran en fullsatt plasthall.
Påskefestivalen i Kautokeino lever fremdeles i beste velgående, det gjør også Iŋgur Ánte Ailu. Når han går på scenen i dag er det en helt annen verden der: Profesjonell scenografi, spektakulær lyssetting og et kulturhus som ikke består av plast og jernstenger.
I dag er både Ailuhaš og plasthallen borte, men fotografiet forteller en historie om at stjerner glitrer uansett om de står på en scene i en plasthall eller i et kulturhus.
————————
Harry Johansen er fotograf, filmfotograf og dokumentarfilmskaper fra Torhop i Tana. Han driver firmaet Govas Film- og Mediaproduksjon AS. Les mer på govas.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *