Skipshunden Bamse – et jubileum

Artikkelen er skrevet av frilansjournalist Tove Andersson Vi er i Honningsvåg. Mathias Brunner fra Sveits stanser opp for å ta en titt på statuen av skipshunden «Bamse», overrasket over å få se en St. Bernhard ved havnen. Han kom nettopp fra Hurtigruten og leser interessert kortversjonen om hunden. Det er i år 10 år siden …

Artikkelen er skrevet av frilansjournalist Tove Andersson

Turistene stanser opp for å lese om, og ta bilde av statuen. Mathias Brunner fra Sveits er overrasket over å få se en St. Bernhard på kaien.

Vi er i Honningsvåg. Mathias Brunner fra Sveits stanser opp for å ta en titt på statuen av skipshunden «Bamse», overrasket over å få se en St. Bernhard ved havnen. Han kom nettopp fra Hurtigruten og leser interessert kortversjonen om hunden.
Det er i år 10 år siden «Bamse” ble minnet i Honningsvåg. «Bamse» var ikke bare en maskot, men ble regnet som en del av mannskapet om bord på minesveiperen «Thorodd».
– Den er kjent i min hjemby i Sveits, der disse hundene er avlet opp, forklarer han.
Derfra er gangen til krigshistorien kort.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Bamse» har et spesielt rom i Honningsvågingenes hjerter. Da tyskerne invaderte Norge den 9. april 1940, deltok «Thorodd» i Nord-Norge med hunden.
Honningsvåg ble brent ned til grunnen, bare kirken ble etterlatt hel, noe de få svart og hvitt-bildene i boka «Skipshunden Bamse – en norsk krigshelt», skrevet av Angus Whitson og Andrew Orr, avslører. Historien ble en bestselger i Skottland.
Historiene om «Bamse» er mange. Hunden ble alltid med på pub og sørget for at de ikke ble akterutseilte. I tillegg fikk han oppmerksomhet hos damene.
En gang hunden sto vakt kom kapteinen, hundens eier, opp landgangen for å gå om bord på et tidspunkt alle skulle ha vært ombord. Bamse sperret inngangen og kaptein Erling Hafto kunne ikke annet enn å snu. En annen historie forteller hvordan Bamse mislikte fyll.
Hunden hadde evner til å gå fra påpasselig «barnepike»-hund, til fryktinngydende vakthund som resolutt plasserte labbene på brystet til en ustø matros og «gølvet» han til en offiser kom til unnsetning.
Men det sies at «Bamse» også fikk sin del av ølkonsumet blant matrosene.
Honningsvåg. Foto: Tove Andersson.

Hunden vokste opp på Magerøya sammen med familien Hafto. Da andre verdenskrig brøt ut tok kaptein Erling Hafto, havnefogd i Honningsvåg, med seg hunden på minesveiperen KNM «Thorodd» som en del av mannskapet. Det skulle vise seg at hunden hadde spesielle egenskaper som skapte et spesielt forhold mellom hund og mannskap.
Bilde: Lt. Oscar Jensen med Bamse. Foto: Marinemuseet.

Før krigen brøt ut hadde Norge en av verdens største og mest moderne handelsflåter, totalt en flåte på over 1000 fartøyer. Dette fikk en avgjørende betydning for krigens utvikling.
Av 35 000 krigsseilere i Den norske handelsflåten omkom nær 4500. Ingen andre grupper som var påvirket av krigen, led så store tap (kilde. Forsvaretsforum).

«Bamses pris»

Det er i år ti år siden hunden ble minnet med statue i Honningsvåg – og over 80 år siden hunden først kom til byen. I 2016 ble «Bamses pris» for øvrig utdelt for aller første gang på Norway Cup.
Det var den pensjonerte hunden Ernie, som har tjent i Afghanistan, som mottok prisen sammen med sin eier Kurt Breistrand. Bamses eier før krigen, Hafto’s datter Vigdis, presenterte prisen som den tidligere norske konsulen i Halifax, Steinar Engeseth, står bak.
Senere ble den utdelt til ungdommen i årsklassene 15 og 16 år, dette for å hedre krigsveteranene samt minne om at fred og demokrati ikke har kommet gratis til landet.

Montrose

Bamse ble en ikonisk skipshund i løpet av 2. verdenskrig. St. Bernardshunden var stasjonert i Montrose, Skottland. Mannskapet var ekstremt knyttet til hunden som skal ha reddet to menn, altså en hund med empati og uvanlige ferdigheter.
Det var i Montrose, Skottland den første statuen, laget av Alan Beattie Herriot, ble reist i 2006, med HKH Prins Andrew tilstede.
Nesten 70 år etter at Bamse tok hyre ble en tvillingstatuen avduket i Honningsvåg havn. Over 30 gjester kom fra Skottland, skolebarn fra både Honningsvåg og Montrose hadde fått fri til å være tilstede og en del husker nok den dag i dag den dag de noe forfrosne skottene som var iført skjørt. Vinden blåste kaldt til tross for at avdukingen skjedde midt på sommeren, den 19. juni 2009.

Dette er tvillingstatuen av «Bamse»: Avdukingen skjedde midt på sommeren, den 19. juni 2009.

250 000 årlige besøkende på vei til Nordkapp-platået har en unik mulighet til å se statuen og lese om hunden. Historien er en leseverdig påminnelse om krigsseilerne og om de alliertes seier over Tyskland.
Historien om Bamse, Sankt Bernhardshunden som tok hyre under krigen, er ikke bare en hundehistorie, men en historie som handler om å opprettholde bevisstheten om det som skjedde i nord under den 2. verdenskrig.
«Bamse» ble æret med Norsk hundeorden, PDSA Gold Medal, som tilsvarer GC-korset for mennesker.
Hunden døde av hjertestans i Montrose 22.juli 1944. Bamse ble begravet med full militær honnør. På korset hans står følgende tekst:
BAMSE 22-7-1944. Faithful friend of all onboard the «Thorodd». Largest dog of the allied naval forces.
Foto: Marinemuseet

2 Replies to “Skipshunden Bamse – et jubileum”

 1. Dear Publisher, dear Tove Andersson
  Today I was able to get your article translated by a Swiss friend who is married to a Woman fro Norway.To me, this aricle is most interesting and my compliment for writing it so nicely.I will also try to get the book you mention and will read it.
  When I saw the «Bamse» statue,during my Hurtig Ruten trip,in Honnigswog, I became interested because for every Swiss St. Berhard dogs are somehow a «National Emblem», like the Swiss Cheese or the Matterhorn mountain !
  This dog is extremely poular and it is known as extremely friendly,intelligent, enduring, good with children, sick people ets.
  In Switzerland the official story about this dog is:
  Its a breed which origined in the monk monastery of St. Berhard, a alpine pass in western Switzerland (where Napoleons troups crossed the alps for the war in northern Italy)The most famous dog vfrom there was «Bari», who apparently saved many people who got lost in the alpine wildernass, in the snow etc. It is always shown with a small barrel filled with liquor around its neck,to help and warm up the lost people.
  There are many such legends arond «Bari» and still today thousands of dogs here have this name. Today, the monks still breed these dogs and are a tourit attraction for the St. Bernard pass.
  If you like I can procure and send you more literature on this subject.
  thank you again and with best regards from Switzerland
  Matthias (This)
  p.s. I have no website privately but I add the website of a Loipen-club, where I am president and manager.
  The St. Bernhard dog is

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *