Samehets og hersketeknikker

Solas Datter, Beaivvi Nieida, Daughter of the Sun er tittelen på filmen som handler om samehets og hersketeknikker rettet mot samer, forteller regissør og manusforfatter Sara Margrethe Oskal Filmen forteller en samtidshistorie som viser en situasjon fra et kurs i Nord-Norge og hvor den samiske deltakeren blir utsatt for hets, og hvordan hun og resten …

Solas Datter, Beaivvi Nieida, Daughter of the Sun er tittelen på filmen som handler om samehets og hersketeknikker rettet mot samer, forteller regissør og manusforfatter Sara Margrethe Oskal
Filmen forteller en samtidshistorie som viser en situasjon fra et kurs i Nord-Norge og hvor den samiske deltakeren blir utsatt for hets, og hvordan hun og resten av gruppa forholder seg til det som skjer. Hva skjer i en gruppe når noen utsettes for samehets og hersketeknikker? Tar vi til motmæle eller støtter vi opp om mobberen? 

Bilde: Sara Margrethe Oskal. Foto: Sara Maret Ravdna Oskal, Avvir.

– Jeg måtte lage filmen fordi samehets lever i beste velgående, noe jeg selv har erfart også i senere tid, sier Sara Margrethe Oskal.
– Det er et tema ingen vil kjennes ved, et tema som vi liker å tro hører til fortida, at ingen har slike holdninger lenger, men de holdningen finnes. Og de er helt unødvendige og ødeleggende. Jeg håper filmen får oss til å reflektere rundt dette. Er det slik vi vil ha det? 
Oskal ønsker med filmen å opplyse publikum og samtidig anerkjenne hvor unødvendig mobbing er og at vi reflekterer om dette er noe vi ønsker å videreføre til kommende generasjoner.
– Disse holdningene  er et etterslep fra fornorskningstida og som ikke fører oss videre, men skaper splittelse i folket.

Samehets er utbredt

Dessverre finnes samehets og mobbing, sier Sara Margrethe Oskal.
– Det ser vi på sosiale medier, på kommentarfeltene i nettavisene, og det opplever vi ansikt til ansikt. Men i dag holder vi det ikke inne, vi forteller om det, og skaper diskusjon. Dessverre er faktisk virkeligheta enda verre enn det jeg viser i filmen. 
– Filmen berører folk, noen blir lei seg, noen blir opprørt. Det er mange sørfra som ikke kjenner til delen av den nordnorsk historia,  og at det er for ”utrolig” at hetsing skjer i dag. Jeg har fått bare god respons, både på skuespillerprestasjoner og det filmatiske, forteller hun.
Utgangspunktet for filmen er bygd på virkelige hendelser. Vi ser mobbing og gruppedynamikk som dessverre er veldig vanlige i slike situasjoner.
– Det som var viktig for meg når jeg lagde filmen, var at den skulle åpne opp for diskusjon, ikke skape mer splittelse og sinne hos publikum, men invitere til ettertanke. Og kanskje ha en helende effekt. Jeg tror det er mange som har lignende erfaringer, og ved å fortelle historien anerkjenner vi erfaringer som mange har, det kan være starten på en forsoning. 
– For meg som samisk filmskaper er det veldig viktig å fortelle samtidshistorier, fra hverdagen, som viser livet, ikke forteller bare solskinnshistorier, men om mennesker både på godt og ondt. Og det er også veldig viktig at publikum i Norge får se denne filmen, og da er jo TVen som plattform for denne filmen er noe av det beste som kunne skje. Det er så viktig at flest mulig får sett filmen.
Filmen vises på NRK 2.

NORTH Fiksjon

Filmen er et resultat av et prosjekt ved Nordnorsk Filmsenter som het NORTH Fiksjon, et program for å løfte kompetansen hos filmskapere nordpå.  Filmen er støttet av NNFS og Sametinget i Norge og den hadde premiere under Sydney Film festival for et halvt år siden. Etter den har den blitt vist i på festivaler bl.a i Frankrike, Storbritannia, Canada, USA, Grønnland, Sverige, Nordkapp, Oslo og den skal vises på flere internasjonale festivaler. 
Hovedrolleinnehaver er Berit Anne O. Kemi Neda Margrethe Labba som spiller henne som liten, Nils Johnson, William Valle Bache-Wiig Ida Løken Valkeapää.
Guri Johnson, Nina Rosenlund Espen Østman, Isak Nils , Wiola Wilmi Jonas Hauge, Alina Michelle Wilhelmsen.
Oskal filmfotograf Anders Hoft lydsjef Nils Petter Christensen, cast og kostyme Nina Erdahl lyddesign Yvonne Stenberg mix Carl Svensson støttet av Nordnorsk Filmsenter, Sametinget og Freedom From Fear A/S.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *