Pile o´ Sápmi – Kunstlotteri for rettferdighet

Du har kanskje hørt o Pile o´Sapmi, kunstbevegelsen som begynte med 200 reinhoder utenfor Indre Finnmark Tingrett i februar i år? For de uinnvidde er det et kunstprosjekt som maner til diskusjon om det som betegnes som et massivt statlig overgrepet på samiske reindriftsutøvere. Fra kraftig demonstrasjon går Pile o´Sapmi til tidenes lotteri, der verk av Sapmi´s fremste …

Du har kanskje hørt o Pile o´Sapmi, kunstbevegelsen som begynte med 200 reinhoder utenfor Indre Finnmark Tingrett i februar i år? For de uinnvidde er det et kunstprosjekt som maner til diskusjon om det som betegnes som et massivt statlig overgrepet på samiske reindriftsutøvere.
Fra kraftig demonstrasjon går Pile o´Sapmi til tidenes lotteri, der verk av Sapmi´s fremste og mest aktuelle kunstnere loddes ut til en beskjeden pris.
Det forteller den engasjerte prosjektleder og kunstneren bak Pile o´Sápmi, Máret Ánne Sara.
Kunstbevegelsen Pile o´Sapmi følger den prinsipielle rettssaken der en ung reindriftsutøver har reist sak mot staten som pålegger ham å slakte reinflokken til 75 dyr.
Tvangsvedtaket betyr konkurs for reindriftsutøveren, og er i realiteten et avviklings vedtak. Rettsaken er allerede omtalt som historisk og så viktig at utfallet vil påvirke samisk reindrift og reindriftsutøvernes rettighetsgrunnlag for all framtid.
Den unge reindriftsutøveren Jovsset Ante Sara vant saken ved Indre Finmark Tingrett i mars 2016, men staten godtar ikke dommen og har anket videre til Hålogaland Lagmannsrett der saken tas opp igjen 24 januar 2017.

Sivilisert kolonisering

Máret Ánne Sara. Foto: Johan Mathis Gaup
Máret Ánne Sara. Foto: Johan Mathis Gaup

Pile o´Sapmi jobber for å synliggjøre det som skjer. Foruten selve kunsten som nå loddes ut, kommer de med egen lotteri-katalog som samler informasjon fra oppdatert forskning og fra reindriftas erfaringer, for å belyse det politiske bildet bak det som nå skjer, forteller Sara.
– Ved å tvinge reindriftsutøvere til konkurs, tvinges også mennesker bort fra sin tradisjonelle næring og risikerer dermed å miste alle nedarvede kulturelle rettigheter.
– Dette overgrepet skjer på bakgrunn av en statlig definert reindriftslov som ble vedtatt i strid med sametingets innsigelser.
– Med kunstnerlige refleksjoner og informasjonsspredning maner vi til debatt om moderne kolonisering der politisk styrte systemer og lovverk raserer samiske rettigheter og truer en hel kultur, næring, og ikke minst menneskeskjebner. Skal det være så enkelt at staten bare kan designe lover som strider mot samenes grunnleggende rettigheter, så lever vi ganske farlig, sier kunstneren og initiativtaker bak Pile o´Sapmi og søster til Jovsset Ante Sara.

Hedrer samisk kampvilje

Pile o´ Sapmi vil med denne eksepsjonelle kunstsamlingen hedre den enorme samiske kampviljen og den utrettelige styrken
som menneskene i Sapmi viser til tross for enorme personlige belastninger.
Kunsten i Pile o´Sapmi-lotteriet henter opp redsel, frykt og kamp helt fra 1852 til 2016, men først og fremst viser denne fantastiske kunstsamlingen solidariteten, engasjementet og styrken i Sapmi.

Suohpanterror er kjent for å popifisere samisk kunst, ved å ta i bruk kjente pop -eller kommersielle ikoner i et samepolitisk sammenheng.
Suohpanterror er kjent for å popifisere samisk kunst, ved å ta i bruk kjente pop -eller kommersielle ikoner i et samepolitisk sammenheng.

– Det samiske samfunnet har brutalt blitt ranet for både språk, verdighet, kultur og rettigheter. Mye har gått tapt, men vi har langt ifra tapt.
Fra er samisk virkelighetsperspektiv ser man hvordan staten designer lover og systemer som splitter sapmi og tvinger mennesker i utmattende, ensomme kamper. Vi vil samle og hedre vårt folk, slik vi nå samler kunsten.
– Jeg er kjempe glad for all den fantastiske kunsten vi nå har mulighet til å lodde bort til alle som elsker kunst eller som bare ønsker å støtte saken, og jeg liker tanken på lotteriet som konsept.
– Det er tilgjengelig for alle og alle har like stor sjanse til å lykkes. Det symboliserer like premisser og sosial rettferdighet i en sak hvor mangelen på dette nettopp er temaet, sier prosjektleder og kunstneren bak Pile o´Sápmi, Máret Ánne Sara.
All overskudd av lotteriet doneres til arbeidet rundt den prinsipielle reindriftsrettslige saken som Pile o´Sapmi følger. Dersom pengene ikke brukes opp, vil de doneres til andre prinsipielle rettighetssaker i Sapmi. De har vi nok av.
Mer info om lotteriet og Pile o´Sapmi finns på facebook siden som heter Pile o sapmi. Gevinstene trekkes 18.12.2016
 
Kunstlotteri
Kunstlotteri

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *