Måtte hoppe i det

Ronny Larsen Utsi og Sander Rasmussen Laiti startet nytt byggefirma da begge ble permittert grunnet koronakrisen og NAV pengene uteble.

I FULL FART: Ronny og Sander startet nytt firma SRU-Bygg AS i full fart etter at de ble permittert fra Bygger´n.

Begge var ansatte ved Bygger´n i Karasjok, men da de ble permittert på grunn av koronakrisen og pengene fra NAV uteble, måtte de bare hoppe i det og starte nytt firma.

SÁMi magasiidna møter Ronny (45) og Sander (21) i et hus de holder på å totalrenovere i Karasjok. Praten går imellom hamring, måling og spikerslag. De mangler ikke på oppdrag etter at de startet firma den 10. mai, drøyt to måneder siden.

Når ble dere permittert fra Bygger´n?

– Mars, var det ikke mars, Sander? spør Ronny.

– 28. februar til 1. mars, svarer Sander og fortsetter å sette opp en veggplate.

UNG GRUNDER: Sander Rasmussen Laiti har bare arbeidet som snekker i to år men sier at det er godt å være sin egen herre.

FULLBOOKET

De ferske bedriftseiere forteller at etter oppstarten den 11. mai, hadde de etter bare fire dager kalenderen fullbooket med arbeid frem til november. De har også måttet si nei til en god del kunder. Dette opplever de som suksess fra dag en.

– Det var lite jobb og vi visste at det hadde vært litt etterspørsel etter snekkere og vi fant ut at hvorfor ikke, det er jo bare å prøve. Vi hadde luftet tanken om å starte egen bedrift med hverandre, så det var en liten ide som vi utførte når det ble koronakrise og vi ble permittert, forteller Utsi.

NAV PENGER UTEBLE

Når hele Norge gikk i «lockdown», og tok i bruk enorme restriksjoner, lovet Regjeringen krisepenger både for bedriftseiere og ansatte som ble permittert. Det skulle vise seg å ta mye lengre tid enn det var lovet fra Staten sin side. NAV stod for utbetalingen.

– Koronapenger, ja det tok sin tid. Vi fikk pengene for en uke siden, så det har tatt lang tid sier Sander og Ronny.

Selv om koronakrisen ikke var den eneste grunnen til å starte en bedrift, så innrømmer snekkerne at det å gå til NAV ikke var så hyggelig, når man har vært yrkesaktiv lenge.

IKKE MORSOMT: – Det er ikke morsomt å gå på NAV når man har jobbet så lenge som snekker. At pengene uteble, har nok gjort at vi hev oss så fort på å begynne med firmaet, innrømmer Ronny.

HEKTISK TID

Det har vært så hektisk at guttene ikke har hatt tid til å søke om noe støtte, siden de erfaringsmessig vet at sesongen for deres bransje starter i mai måned. Guttene har måttet bruke oppsparte midler på det viktigste de trengte for å komme i gang med firmaet.

– At vi begge har samboere som jobber i det offentlige, har gjort at vi har kunnet bruke midler på oppstart av firmaet.

Begge ser at uten støtte fra samboere hadde det ikke vært mulig å starte egen bedrift så fort.

– Nei, det hadde ikke vært mulig, da måtte vi ha brukt de oppsparte midlene på å holde oss i livet, for å dekke de daglige utgiftene. Familien har også vært positive til at vi skulle starte for oss selv, sier Ronny.

– Faren og stefaren min sa at det er best å være sin egen sjef og samboeren min var glad på mine vegne, sier Sander.

STOR ETTERSPØRSEL

Begge kan fortelle at folk har vært veldig positive og at det har vært stor etterspørsel på byggetjenester i Karasjok.

– Allerede før vi startet opp den 10. mai spurte folk om ikke vi kan snekre for dem og gjøre både ditt og datt. Etter at vi startet opp har det vært mye renoveringsarbeid og etterspørsel etter tak og bygging av garasje.

MÅ TA INN FLERE ARBEIDERE

Arbeidsmengden i den ny etablerte bedriften har vært så høy at Ronny og Sander vurderer å ta inn sesongarbeidere, muligens også lærlinger etterhvert.

– Det har vært så mye etterspørsel at vi har pratet om i hvert fall å ta inn én til sesongarbeider, men vi tar en evaluering til mai neste år og da ser vi om vi tør å ta inn enten en lærling eller en ansatt. Som det ser ut nå så bikker det imot at vi tar inn en lærling siden vi har videregående skole som utdanner innen tømmerfaget.

PENGENE UTEBLE: At NAV-pengene uteble var en medvirkende årsak til at Sander og Ronney valgte å starte firma så raskt. Planer om å starte eget hadde de hatt en god stund.

FOLK BRUKER MERE PENGER

Er det koronakrisen som gjør at folk bruker mer penger på oppussing, da den planlagte ferien i utlandet i år uteble, er ikke godt å si, men byggefirmaet merker etterspørselen..

– Sånn som vi merker det, så er det mer arbeid nå enn før, for å si det sånn. Det virker på meg som om folk bruker mer penger på oppussing og sånt, kanskje det er fordi folk bruker feriepenger og har mere tid, forklarer Ronny og tilføyer:

– Så det har ikke vært negativt for oss, selv om det var en treg periode i mai når vi startet opp på grunn av restriksjonene og da hørte man ikke mye fra folk. Men så tror jeg at folk i Finnmark oppdaget at vi har lite smitte og da kom det henvendelser om oppdrag både lokalt, Tana og Kautokeino. Dessuten var det lite utvalg hos leverandørene i begynnelsen og det meste måtte bestilles, men nå har de vært flink å ta inn varer, sier Ronny og Sander.

– Vi arbeider mest lokalt da vi ikke har kapasitet til å ta oppdrag utenfor Karasjok, men det håper vi jo vil endre seg.

INGEN FERIE

Guttene har allerede opplevd hvordan et er å styre egen butikk, og de sier at det kan være litt utfordrende med mange henvendelser både i arbeidstiden og på kveldene. Telefonen ringer ofte og folk vil ha tilbud.

– Vi prøver å forholde oss til en normal arbeidstid fra ni til fire og kobler ut når vi har fri. Man må ha fri i helgene med samboer og fire barn, men ferie tar vi ikke ut i år siden vi er nyetablert og det er sesong. Vi må få inn litt ny kapital til å investere i nye verktøy og diverse utstyr sier Ronny, som er daglig leder i bedriften.

BRATT LÆRINGSKURVE

Det har vært en bratt læringskurve for Sander Rasmussen Laiti, som for to år siden ble ferdig med tømrerutdanning. Med bare to års arbeidserfaring er han nå blitt bedriftseier.

– Ja, det kan man trygt si, men det har gått greit og man har lært og feilet i løpet av de to årene, så man lærer noe hele tiden. Så langt har kundene vært fornøyd, sier Sander.

– Ja det har vært mange positive tilbakemeldinger og kundene har vært fornøyd med at vi har holdt tidsfristene, avslutter Ronny.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *