Må selge for å overleve

Maj-Lis Klingan som driver Suolovuopmi Fjellstue sier at hun er nødt å selge både eiendom og enkelte bygninger for å overleve koronakrisen.

Suolovuopmi Fjellstue AS ligger 2 mil fra Maze og 5 mil fra Alta i vakre naturområder. Foto: Privat

Maj-Lis Klingan har drevet Suolovuopmi Fjellstue AS siden 2009. Hun og broren overtok driften etter foreldrene Aslaug og Asbjørn Klingan, som hadde drevet fjellstuen fra 1961. Fjellstuen ble etablert i 1843 og Maj-Lis har pusset opp og investert både penger og mye arbeid i den. Nå må hun selge både eiendom og enkelte bygninger for å overleve koronakrisen da all booking er blitt kansellert i lang tid fremover.

Maj-Lis Klingan og hunden utenfor Suolovuopmi Fjellstue AS. Foto: Privat

Suolovuopmi Fjellstue ligger 5 mil fra Alta og 2 mil fra nærmeste tettsted Máze. Har du kjørt strekningen Kautokeino – Alta kan du ikke ha unngått å se de røde bygningene ved siden av veien. Kanskje har du også stoppet der på grunn av den gode kaffen og wienerbrødet.

TYNGRE SOM PRIVAT EIER

Maj-Lis kjøpte ut broren i 2017 og ser at det er så mye mindre inntekt nå enn når foreldrene driftet fjellstuen for staten.

– De hadde post, tilsyn med militæranlegg, værobservasjon og faste inntekter hver måned. Når det da kommer en krise som nå, så kjenner jeg det godt som privat eier. Men det får en også til å tenke annerledes. Så selv om tiden siden krisen begynte har vært jævlig, så har det samtidig fått en til å tenke kreativt og tenke på en annen måte.

MISTET SAMBOER OG SAMARBEIDSPARTNER

Det er ikke mer en fem år siden Dmytro Savchuk druknet og Maj-Lis ble alene om driften av fjellstuen. Og selv om hun flere ganger har vurdert å legge ned driften, har ikke det blitt aktuelt.

Avdøde Dmytro Savchuk viser frem dagens middag med et smil. Foto: Privat

– Jeg har flere ganger tenkt på om jeg skal legge ned, har jo forlatt en godt betalt jobb og det er tyngre å være alene, for det er så klart lettere å være to. Men jeg har jo vært her så lenge, det er jo her jeg vokste opp, så nei, det klarer jeg ikke, å slutte. Det kjennes ut som om jeg har et ansvar i å ta vare på det som er her. Tror jeg sitter inne med mye historie om plassen, så jeg burde vel egentlig satt meg ned å få skrevet ned endel av den før jeg blir borte, for da forsvinner den også.

Suolovuopmi Fjellstue med hytter rundt. Foto: Privat

SKULLE INVESTERT MER

Bedriftseieren forteller at hun betaler omtrent 50.000 i eiendomsskatt. For mange høres det sikkert lite ut, men når man har andre avgifter, forsikring og driftsutgifter så er det ikke mye rom for å utvikling.

– Jeg har mange hytter som skulle vært ordnet slik at jeg kunne leid de ut. Av ti hytter er det to som er totalrenovert og jeg skulle heller ha satt penger i resten av hyttene for å kunne leie dem ut enn å betale eiendomsskatt på dem.

– Nå har jeg akkurat solgt en hytte fordi planen var å restaurere på fjellstuen. Jeg har etterisolert to vegger og byttet noen vinduer, men tanken var å ta en skikkelig restaurering siden den begynner å bli veldig gammel, med høye strømregninger og dårlig logistikk når det gjelder drift. Så den skulle vært oppgradert til dagens standard. Men så kom jo denne krisen og da går hyttesalget til å overleve dette året.

MÅ JOBBE FOR Å KLARE SEG

Maj-Lis måtte også ta tilbake ekstrajobben, for at hjulene skal gå rundt.

– Ja det er noe jeg må gjøre nå. Jobbet i en 60 prosent stilling i fjor men måtte begynne igjen. Arbeidet må jo passe med driften her, så det blir en del nattarbeid og du vet, man begynner å bli en voksen dame, så det er litt tøft å arbeide både her og der.

Cavzo Safari skal ut med en gjeng håpefulle turister. Foto: Privat

SOM ET KAKESTYKKE

Klingan ser også hvor viktig det er å ha ulike samarbeidspartnere i krisetiden og betegner disse som kakestykker.

– Jeg har samarbeid med en bedrift i Alta som kjører turistgrupper med hund over som overnatter og spiser her hver uke hele vinteren. Så har jeg cruiseturister som kommer med buss hit, skutersafari, turister fra Čavzo Safari og kurs. Og selv om alt forsvant, er det utrolig viktig med samarbeidspartnere, hvis én forsvinner så er det som et kakestykke. Vi er småbedrifter og sammen gir vi et bra tilbud. Forsvinner et stykke så blir det dårligere tilbud.  Så jeg håper at det går bra med alle som driver med reiseliv i Finnmark.

Hvordan tror du det blir i år. De har jo åpnet opp for smågrupper og for at turister skal komme til Norge?

– Det er jo mange sykkelturister og turister som drar til Nordkapp, men det blir det nok ikke i år. Så det blir interessant å se hva som skjer i år. Noen småbookinger av norske turister har jeg, men bookingen er tomt i år.

I resepsjonen på fjellstuen blir du alltid møtt med en smil. Du kan fylle på Cirkle K koppen, og hvis du tar deg bedre tid kan du smake på noe av det hjemmebakte.
Foto: Privat

POSITIVT AV KOMMUNEN

Det var ved en tilfeldighet at Maj-Lis oppdaget hvilke tiltak kommunen har gjort for å hjelpe småbedrifter under krisen.

– Vet du, det var helt tilfeldig, men jeg oppdaget i forrige uke at man kunne søke om å slippe å betale eiendomsskatten i 2020. Så det var veldig positivt av kommunen. Det er jo en utgift som mange sliter med, spesielt i disse tider.

Maj-Lis Klingan synes det er viktig å få frem den historiske betydningen av Fjellstuen og området rundt. Foto: Privat

HISTORISK BETYDNING

Hun tror også at det er viktig å ha drifta åpen om vinteren slik at folk har et sted å gå til.

– For det er mye dårlig vær her. Folk kjører seg fast, går tom for drivstoff. Det har vært helsesituasjoner også, med hjerteinfarkt der de har ventet på sykebil. Tross alt er jeg heldig siden jeg har den utdanningen jeg har, det er mange som ikke er det. Og siden mange ikke har fått noe fra tiltakspakken til staten så er det tøft. Vi får nå se om jeg får støtte, har søkt og håper at jeg får det siden jeg før krisen hadde bestilt inn varer til bookingene, avslutter Maj-Lis Klingan.

Krisepakke fra kommunen

Mange næringer innenfor reiseliv og turisme er i krise på grunn av regjeringens strenge koronatiltak. Mange foretak vil slite med å betale ut feriepenger og fakturaer.

Den 16. mars uttalte ordfører i Kautokeino, Hans Isak Olsen, i Altaposten at kommunen vil kutte eiendomsskatten for næringer som et tiltak under krisen.

Utviklingsleder i Kautokeino kommune Nils Runar Hætta sier at dette er et tilbud bare en del av kommune i Norge gir til næringene. Foto: Privat

Har dette blitt gjort av formannskapet og hvilke tiltak har Kautokeino kommune gjort for å hjelpe næringene i kommunen?

– Kommunestyret har bevilget kr 500 000,- som skal gå til bedrifter i Kautokeino som er rammet av koronaviruset og konsekvensene av dette. Krisepakken åpner for mulighet for å søke om fritak fra eiendomsskatten for 2020, sier utviklingsleder i Kautokeino kommune Nils Runar Hætta.

Vil de få etterbetalt innbetalt eiendomskatt for 2020?

– Ja, de kan søke om det.

Har du noe du vil si til næringslivet, da spesielt de som driver innenfor turisme og reiseliv når det gjelder krisen de sitter i?

– Vi er fullstendig klar over at dette er en meget tøff periode for mange bedrifter, og da særlig reiselivsbedrifter som over natten fikk kansellert nesten alle bestillinger. Dette i en periode som erfaringsmessig er en viktig periode for næringen sier utviklingsleder Nils Runar Hætta til SÁMi magasiidna.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *