Læstadiansk rørelse vekkes til live i ny film

Regissør og koreograf  Elle Sofe Sara har laget film om læstadianske rørelser: Lihkahusat. Det er en slags transetilstand som kunne forekomme blant folk som deltok på læstadianske samlinger. – De eldre forteller at noen i menigheten kunne bli ”tatt av ånden”, og da kunne kvinnene hoppe, takke og klappe.   Filmen er nominert til Tromsø …

Regissør og koreograf  Elle Sofe Sara har laget film om læstadianske rørelser: Lihkahusat. Det er en slags transetilstand som kunne forekomme blant folk som deltok på læstadianske samlinger. – De eldre forteller at noen i menigheten kunne bli ”tatt av ånden”, og da kunne kvinnene hoppe, takke og klappe.  
Filmen er nominert til Tromsø palmen og har premiere 17 januar kl.1600 på Tromsø Internasjonale filmfestival, TIFF.

Gjenskaper en utdøende religiøs opplevelse

Giitu giitu er en kort dokumentarfilm hvor Elle Sofe har snakket med eldre mennesker som har opplevd eller sett lihkahusat. I filmen har hun gjenskapt hvordan lihkahusat kunne se ut.
– Jeg er så takknemlig for alle de som har delt erfaringer fra lihkahusat. Jeg har fått en mye bedre forståelse av hvorfor folk kom i rørelser, og jeg håper at det vises i filmen også, sier regissøren fra Kautokeino.
– Jeg er så spent på responsen. Jeg gleder meg til å se filmen på kino og håper det kommer masse mennesker”!

Foto: Torgrim Halvari

Interessant filmprosjekt å jobbe med

Årsaken til at Elle Sofe startet med filmprosjektet var fordi hun som koreograf var interessert i de bevegelsene de gjør under rørelsene. Det er helt spesifikke hoppe -og klappe bevegelser som er spesielle sett med danseøyne, forteller hun.
– Men etterhvert som jeg jobbet med det er jeg også blitt interessert i å vite hvorfor dette skjedde, hva slags livssituasjon var folk i på den tiden, like etter krigen. Det er den tidsperioden eldre jeg har snakket med forteller om.
– Og så er også det åndelige aspektet veldig interessant. De eldre har jo en helt annen åndelighet enn det vi har i dag. Og det synes jeg er kjempespennende.

– Det er ikke vanlig å snakke om Lihkahusat

For mange er læstadianske rørelser, Lihkahusat, noe som ikke så mange snakker om til vanlig. Det betydde at Elle Sofe måtte foreta grundig research for å finne ut hvem som kunne fortelle om dette. Men hun fikk kontaktpersoner som ville snakke om det.
– Jeg opplevde at for noen var det var uvant å fortelle om det, fordi det er en veldig personlig opplevelse som de ikke brukte å snakke om etterpå, sier Elle Sofe.
– Men generelt sett så opplevde jeg at de eldre delte opplevelsene sine med glede. De som hadde sagt ja til å snakke om dette hadde ikke problemer med å fortelle om det. Jeg tror de er så sikker på sin tro og at de er tryggere fordi de snakker om noe som har skjedd. Det skjer jo ikke noe som skjer i deres omgangskrets i dag.

Fra innspilling av Gitt giitu. Foto: Torgrim Halvari

Lokalprodusert i «Kautowood»

– Det har vært veldig artig å jobbe med filmen. Denne gangen er jeg både regissør og produsent, så jeg har hatt prosjektet veldig tett inntil brystet. Det føles egentlig veldig bra, selvom jeg er litt ny i filmprodusent rollen, sier Elle Sofe.
– Det som er litt spesielt med filmen er at den er 100% produsert i Guovdageaidnu. Forarbeid, filming og etterarbeid er gjort her og de fleste medvirkende er bosatt i bygda.
– Det at kolorering og grading kan gjøres i Kautokeino er spesielt, det viser at filmmiljøet utvikler seg. Det er ikke mange andre bygder i samme størrelse som har den filmkunnskapen som vi har her. Vi er fortsatt Kautowood, sier Elle Sofe stolt.
———-
Om filmen Giitu giitu

Filmplakat.

Giitu giitu (Takk takk) tar oss tilbake til den tiden da læstadianske rørelser var vanlig.
Lengde 7 minutter.
Sjanger: Kort dokumentarfilm.
Info om regissøren
Elle Sofe Sarra (f. 1984) er freelance regissør og koreograf som jobber med scenekunst og film. Hun er opptatt av å gi en stemme til ting som har blitt skjult og glemt. Signatur i hennes arbeid er tradisjonell kunnskap i møte med råhet og lekenhet.
Hun har mastergrad i koreografi ved Kunsthøgskolen i Oslo og BA i dans ved Laban-skolen i London. Elle Sofe har gjort samarbeidsprosjektet med en rekke internasjonale artister og kunstnere som Liu Chi (Kina), Wimme (Finans) og Lana Hansen (Grønland). 
Hun har ,sammen med kunstnerkollega Máret Ànne Sara, startet Dáiddadállu, et samisk tverrfaglig kunstnerkollektiv med 18 kunstnere i Kautokeino. 
Medvirkende
Regissør og produsent: Elle Sofe Sara
Foto og redigering: Andreas Ausland
Komponister: Mari Boine, Roger Ludvigsen
Lyd og etterarbeid: Roger Ludvigsen
Lys: Stefan Hencz
Lyd: Kim-Erling Johansen
Innspillingsleder, klapper: Kristin Holand
Produksjonsleder og statistansvarlig: Mikal Mienna
Still foto: Torgrim Halvari
Fortellere: Máhte Máret/Marit M. Gaup Sara, Ante Bier Máret, Marit P.A. Gaup
Skuespillere: Àilá Maja Utsi, Anitta Suikkari, Rawdna Carita Eira, Távdná Turi Henriksen, Inger-Reidun Olsen, Aslak Mikal Mienna, Nils Henrik Buljo.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *