-Jeg ble mobbet fordi jeg skilte meg ut: UNDER HUDEN PÅ ROLFFA

Rolf Morten Anti Amundsen eller Rolffa som de fleste kjenner han som, er en kjent musiker som nylig vant årets komponist prisen under Sami Music Awards og er kjent som” Party Rolf” noe han selv synes er dritrart siden han ikke har gitt ut musikk med rOlfFa på åtte år og har vært med på fem album siden da, her forteller han at livet ikke alltid vært en fest.

MED ET BRAK: Rolf Morten Anti Amundsen slo igjennom med et brak som komponist og latskriver med gruppa rOlfFa  i 2006 og var klart mest steamete av alle samiske musikere. Foto: Johan Biti

28 august 1987 fødes Rolf Morten Anti Amundsen fra Karasjok og det skulle tidlig vise seg at han hadde en interesse for musikk, fotball og ski kunne han ikke i det hele tatt. 

SKILTE SEG UT

-Jeg skilte meg nok litt ut i klassen siden de fleste andre ungene drev med fotball og ski, noe jeg ikke kunne i det hele tatt sider Rolf med trykk på tatt. Hvorfor jeg ble utsatt for mobbing vet jeg ikke helt, for selv om jeg ikke gikk med kofte og syntes at norsk var mere naturlig for meg en samisk, ble jeg aldri og har aldri blitt mobbet for det. 

SKILTE SEG UT SOM BARN: Rolf skilte seg ut fra de andre i klasse siden sportsaktiviteter var noe han ikke kunne og hadde andre interesser. Privat foto.

-Rolf trekker pusten og forsetter: På barneskolen gikk det nok mere på person, hvem jeg var, og senere på ungdomskolen så skilte jeg med ut siden jeg brente for musikk, video og spilte i korps og gjorde noe mere en alle de andre som drev på med idrett. Lagde video sammen med Egil Utsi som nå jobber i NRK Sápmi. Så det kan nok være at jeg ble mobbet fordi jeg skilte meg ut, og jeg ble også mobbet på videregående. Mobbekulturen i Karasjok er jo veldig sterk sier Rolf med kraft i stemmen.

PÅVIRKET MEG HARDT

Hvordan påvirket det deg, denne mobbingen?

-Det har påvirket meg og satt hardt i meg, Rolf tar en pause og forsetter, ja faktisk helt frem til for noen år siden da jeg virkelig gikk i gjennom meg selv og min måte å være på og tanker og sånt.

-Jeg kom da til slutt på at det måtte være det overtaket enkelte hadde på meg opp igjennom oppveksten og helt til videregående som satt så hardt ennå og påvirket meg som negativt som person. Når jeg senere har snakket med disse personene så jeg at det jeg hadde trodd stemte og fant ut at enkelt ting i livet er best å legge bak seg og gå videre i livet sier Rolf bestemt

-Og når jeg kom på det sier Rolf med en forandring i stemmen, var det en lettelse fordi det har vært et usynlig problem som har vært der veldig lenge, og siden det lå så naturlig i min hverdag, så hadde jeg ikke lagt merke til det og det var vanskelig å adressere det. Heldigvis har jeg en samboer som jeg har kunne prate med og som er flink på å stable tankene mine rett kan man vel si på et vis. Og det har vært godt sier Rolf.

Var det ting som ga deg mindreverdighetskomplekser?

-Ja absolutt, sånt som med selvtilliten når man sitter og jobber og skal ta en beslutning, er det bra eller ikke? Holder det mål? Også går man hjem fra arbeid og funderer på det resten av dagen og er frakoblet fra familieliv og annet resten av dagen. Jeg ble obs på dette når barna kom for jeg gikk og tenkte så mye og hele dagen gikk til arbeid.

-Nå er det mye deiligere, slå av i studioet og gå hjem klokken fire, komme hjem og hjelpe til med middagen eller lage den, finne på ting med familien eller bare surre med familie ting uten å tenke på andre saker. Så det var en deilig ballong å sprekke og en bør som jeg tok av skulderen sier Rolf Morten med lettere stemme. 

: MÅTTE FINNE SEG SELV: Rolf Morten setter stor pris på tiden han han har sammen med familien etter at han tok et oppgjør med fortiden.

TANKER RUNDT SELVMORD

Har du noen gang hatt selvmordstanker?

-Nei det har jeg ikke og jeg kunne ikke planlagt noe sånt, men eksemplene er utrolig mange, og den mørke siden med mobbing er de som føler seg så ensomme i det at de, Rolf drar pusten, tar livet av seg. Og jeg og Elle Marja Bær var i Hønefoss og sang hjerteknuser i begravelsen til en fjorten år gammel gutt som hadde tatt livet sitt fordi han ble mobbet. 

-Det er spesielt å synge i begravelser og jeg har sunget i to, den andre gangen var når 3 ungdom fra Hammerfest forsvant og omkom på fjellet. Jeg tror det var vel på denne tiden av året for en god del år siden og faren til en av ungdommene ville at hjerteknuser skulle spilles. Man har jo øvd og har i hodet at man skal si noe lurt og fint om ungdommene men når man står der så får man kalde føtter, bare gjør jobben sin og lurer seg inn på bakrommet etterpå. 

PARTY ROLF ER IKKE SÅ NØYE

Når du ble mobbet gikk du da rundt med alvorlige tanker. Kanskje det er en sammenheng med Party Rolf, at ting ikke skal være så alvorlig?

-Ja vist, og den party Rolf er jo akkurat sånn, Rolf tar en tenkepause, han er jo ikke så nøye. På den tiden i 2006 når vi, jeg og Nils Mikael Hætta Hansen dannet gruppen rOlfFa og jeg skrev og komponerte partyjoik, så hadde vi bare lyst å være Hardcore å få gitt ut musikk som vi liker og tenkte ikke på penger eller noe sånt. Hadde jeg vist at rOlFa og partjoik skulle bli populær fra dag en og at vi ville bli nedlastet så mye som vi ble med flere Gigabyte hver dag, så hadde vi nok gjort ting på en annen måte, men vi ville bare bli hørt.

OVERRASKET ALLE MED NY STIL

Det kom veldig overraskende på folk når du plutselig skiftet stil fra party til hardrock med gruppen Northquake som er i helt i motsatt ende av det du har gjort tidligere. Var det noe du hadde tenkt på lenge eller var det et raseri som lå der og du kunne få ut med den her musikkformen?

-Ja det høres veldig logisk ut sier Rolf flirende. Det var ikke noe jeg bestemte meg for å kunne rope og skrike ut energi eller raseri i studioet eller på scenen. Men det som gikk i gjennom hodet mitt var, at jeg var rolig og svett etter å ha spilt inn en rocke låt i studioet og det var en stor utfordring for meg og tilfredsstillende å klare det. Samtidig var det en søken om hva jeg skulle gjøre, hvem er jeg sier Rolf tankefull.

-Forskjellen på å spille som rOlFa og Northquake er stor. Du må levere live på konsertene som Northquake men som rOlfFa så kan alle sangene og når vi har spilt dem og spurt publikum om det går bra så er alle dritfornøyde etterpå. På grunn av pandemien så er alt med Northquake satt på vent og vi har bestemt oss for å bare ta det slowov, legge ned firmaet og alle formelle ting. Sånn er det med Rocken Roll, den trenger det trøkket som den bare får på konserter.

-Samtidig så er nesten så jeg føler meg feil plassert når jeg spiller Hard Rock med gruppen min Northquake. At jeg er malplassert sier Rolf med en latter. Det er nesten som når du står i kjøledisken på butikken å skal ta ut en melk også oppdage du at du har ikke bokser på deg, så ille føles det og så stor utfordring er det for meg sier Rolf Morten og flirer godt.

MANGE BALLER I LUFTA

-Selv om det er satt på is har jeg nok å gjøre. Jeg holder med flere prosjekter nå. 

MANGE BALLER I LUFTA: Rolf Morten tilbringer mye tid i studio og har ofte mange baller i lufta på engang.

-Jeg holder på en oppfølgning til joikealbumet Elenfaččat som kom ut i fjor og var nylig i Karasjok der jeg hadde et møte med mamma og hennes to søstre som er leksikon når det kommer til joik og da spesielt våres joiker. Jeg skal da dukke videre i å dokumentere joiker i slekta vår. Så holder jeg på med planleggingen et joikealbum retta mot barn og der har jeg tenk jeg selv ikke kan være vokalist, så da ser jeg på løsninger for det, men det hadde vært kult med barn som her med på det. Grunnen til at jeg vil lage disse albumene er at vi må ta vare på joiken for fremtiden. Hvis ikke vi dokumenterer kunnskapen de neste ti, femten årene så kan denne kunnskapen gå tapt, det er jeg sikker på siden den generasjonen som har disse joikene i hodet er borte da.

Du vant nylig Sámi music Awards pris som årets komponist 2021. Hvordan var det?

SÁMI AWARDS VINNER

-Det jeg faktisk tenkte, var at også en partypoik kan vinne en sånn her pris sier Rolf leende. Og siden det er en komponistpris og jeg tar på meg komponistrollen, så gir det meg mye mere tilbake med tanke på at jeg har gjort så mye mere musikk en bare rOlfFa. 

TING I LIVET: Tiden med familien og barna setter er de tingene i livet Rolf setter mest pris på.

-Med alderen og som barnefar ser jeg at den musikken jeg vil gi ut har dypere tekster og det er det jeg vil jobbe med fremover. Ellers er familien det som betyr mest ved siden av musikken. Det å kunne gjøre de småtingene sammen, gå tur, se og høre barnenes rare tanker, leke med dem og være sammen det som gir livsglede sier Rolf Morten til slutt og smiler.