Imponert over Staten

Daglig leder ved regnskapsfirmaet Averdi Ingvald Laiti sier han er imponert over hvor raskt Staten var på plass med tiltakene, men sier at dagpengeordningen snart må komme på plass.

IMPONERT AV STATEN Daglig leder i regnskapsselskapet Averdi Ingvald Laiti sier vi kan være stolte av å bo i Norge

Det er en stund siden den økonomiske krisen begynte. Hvordan har utviklingen vært blant kundene deres?

– Det har vært litt stille i starten og avventende fordi ordningen ikke har vært klar, eller den er ikke 100 prosent klar ennå. Vi har jo dagpengeordningen for personlig næringsdrivende, men den er ikke boks ennå.

– Og kompensasjonsordningen for faste utgifter endres fra uke til uke, det siste som skjedde denne uken var at egenandelen gikk ned fra 10.000 til 5.000 kroner. Så de har vært litt avventende på hvordan man skal gå frem, sier Laiti.

STOR PÅGANG OG KRISE

Har det vært mye pågang fra næringa lokalt?

– Ja fra våre kunder har det vært det, men Karasjok er i en særstilling siden det ikke er så mange bedrifter her. Men de som er utsatt er turistnæringa og grunderbedrifter, og de blør nå.

Er det krise for noen av dem?

– Ja det er det. Det er spesielt krise for de innenfor reiseliv. Hotellnæringene som har store faste kostnader og ikke får dekt opp lønnskostnadene og andre som har hatt store investeringer.

Kan det bli noen konkurser under denne krisen?

– Det skal man ikke se bort ifra, sier Ingvald Laiti.

FORDELER OG DOBBELKRISE

Sametinget har også støtteordninger for kulturelle og kreative næringer, har disse en fordel i forhold til andre næringer under krisen?

– Ja de har noen fordeler, men det er fordi de er små bedrifter med små utgifter. Det er vanlig at for eksempel duodjibedrifter er som man sier på samisk birgeheapme, at man driver så man klarer seg og that´s it. Ellers får de bare driftstilskudd som gis en gang i året. Så nei, de er ikke noe særlig fordel eller særstilling i å være samisk etablerer enn andre bedrifter.

Hva med reindriftsnæringen, har dere blitt kontaktet av noen?

– De har vært igjennom en dobbelkrise: beitekrise og koronakrise og må være på fjellet. De har ikke noe tid til papirarbeid på denne tiden av året.

Hvordan har informasjonen vært fra regjeringa til næringa i regionen?

– Jeg synes regjeringen har taklet situasjonen meget bra. Jeg er imponert over det dem har fått på plass og tiltak de har satt i gang og selv om ordningen kanskje slår litt skjevt ut noen steder så synes jeg vi skal være stolt av å bo i Norge, sier Ingvald Laiti.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *