Hvorfor skal vi stå han av?

Skrevet av Torill Olsen, første gang publisert i Nationen 13.1.2020 Jeg tenker ofte på mine bestemødre. Vi står han av, sa de. De kjempet seg gjennom to verdenskriger, armod og slit, uvær og barnedødelighet, men som likevel hadde humor og håp som de øste utover 42 barnebarn på sine eldre dager. Det er heltene mine. …

Skrevet av Torill Olsen, første gang publisert i Nationen 13.1.2020
Jeg tenker ofte på mine bestemødre. Vi står han av, sa de.
De kjempet seg gjennom to verdenskriger, armod og slit, uvær og barnedødelighet, men som likevel hadde humor og håp som de øste utover 42 barnebarn på sine eldre dager. Det er heltene mine. De som bygde landet lengst nord der motvinden var sterkere enn noen andre steder.
– Vi står han av, sa de når jeg snakket om urettferdighet og politisk beslutninger som rammet de som hadde minst, de som var lengst unna makta i sør. Når de rike ble rikere og når maktarrogansen var et våpen som fikk folk til å tie av ren og skjær utmattelse.

Jeg freste av irritasjon til ryggen hennes og ropte at hun tenkte feil.
– Du gir opp, sa jeg, du kunne kjempet og sagt ifra. Hvis vi er tause og ikke bruker vår demokratiske rett til ytringsfrihet går vi mot diktatur, ropte jeg med ungdommens mot og en god porsjon radikale tanker fra det røde universitet.
Hun sukket og ble taus. Lenge nok til at forbannelsen rant ut av meg og jeg måtte be om unnskyldning. For det var jo ikke henne jeg skulle rase mot.
Hva er dette ordtaket «Vi står han av»? Jeg forstår det hvis det er et uttrykk for at vi er sterke og overlever vinterstormer og Guds vrede når fisket eller avlingene slår feil. Det er forståelig når det er krefter et lite menneske ikke rår over og ikke kan kjempe mot.
Men å bruke det på politikere og kapitalister og de som med viten og vilje raner våre ressurser og etterpå kaller oss for «sytpeisa», det blir så jævlig feil.
Når ambulanseflyet ikke kommer når ungen din er storsjuk, eller når retten til fisken tilfaller de som har stor nok kvote fra før, da er det ikke guder som man må bøye nakken for. Da er det ran satt i system, og da skal vi ikke stå der med hua i handa og komme rækanes med «Vi står han av».
Det er nesten sånn at jeg mistenker at ordtaket brukes som en unnskyldning for ikke å si fra. For å sitte stille i båten og håpe at det går over, eller sitte i godstolen nær godteskåla og tenke at «det ordner seg nok.» Men dette maktovergrepet er satt i stand av mennesker som med viten og vilje karrer til seg penger for sin egen skyld. De er ikke guder.
Hvis min lutrede farmor hadde levd i dag tror jeg at også hun ville reagert som mormor med lapskausen og snu hodet bort. Ikke fordi hun ikke var enig med meg, men for at hun hadde prøvd å si fra med styrke og mot, og ikke nådd frem. Det tar på å rope i motvind.
Men vi skal ikke stå han av og vente til maktens uvær går over. For det går ikke over av seg selv uten at folket sier ifra og korrigerer de som styrer landet nå. De som sitter der og lar velferdsstaten råtne på rot og møter folkets rettferdighetssans med taushet, arroganse og retorikk.
Og så må vi begynne å lese oss opp på hva som kjennetegner et demokrati og verne om dens prinsipper om frie valg, flertallsstyre, retten til å være uenig med flertallet og hegne om at individenes grunnleggende rettigheter må ivaretas. Kanskje burde også den fjerde statsmakt – media – også våkne opp og stille kritiske spørsmål.
Men det viktigste er at vi pusser feigheten av våre skuldre og blir modige. Sier fra uten å tenke på at det kan hindre forfremmelser på jobben eller gjøre at venner ikke inviterer deg på hyttetur for de syns du har blitt en radikal kverulant. Som om det ikke var en hedersbenevnelse.
Problemet er at det er altfor mange som står han av, som håper at alle typer uvær går over av seg selv så vi enda en gang kan puste lettet ut.
Mine bestemødre er borte for lenge siden. Nå er det jeg som har overtatt deres rolle i møte med egne barnebarn som nettopp er født men allerede har vettløse argumenter de med skråsikker stemme forsvarer.
Men jeg skal ikke stå over middagsgrytene og si med sliten stemme at det ikke nytter å si fra, at vi bare må bøye nakken mot overmakta.
For nå er det slutt med å stå han av!

6 Replies to “Hvorfor skal vi stå han av?”

  1. Nydelig innlegg. Helt enig med deg i det du skriver. Men, sjøl om jeg bor sørpå – i Fredrikstad – så skal du vite at det er mange som les det du skriver. Og tar det på alvor. Masse lykke til videre, du ekte menneske 😍

  2. Så godt at noen som har ordet i sin makt sier fra, kjenner raseriet koke over dette som skjer. Takk

  3. Godt spørsmål!
    Men svaran er ikkje like klåre … Noen av dem ligger innbakt i det fjerde siste avsnittet: «Men det viktigste er at vi pusser feigheten av våre skuldre og blir modige.» Hvordan folk frå ytterkantan blir modigere må det gjerne skrives mye mye mer om: – for fra å si det til å være det, tar det flere generasjoner – imens følger jeg spent med –
    og takker for dette fine nettstedet, Torill –

  4. Ja, og det er ikke lite som står på spill. Mine daga og netter,resten av mitt liv. Og mine døtre og mine døtre og min sønns døtre! Demmes liv og demmes daga og netter. Og skal æ bare drive i det, og holde kjeft, og ….. NEI, det tenker æ ikke gjøre !

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *