Slåtta i Goskešvágge

Harry Johansen er fotograf, filmfotograf og dokumentarfilmskaper fra Torhop i Tana. Han driver firmaet Govas Film- og Mediaproduksjon AS. Les mer på govas.no Det er 17. august 1982. Jeg er nettopp ferdig utdannet fotograf. Jeg har hørt om disse folkene som bor i veiløst land på østsiden av Tanafjorden. Dit vil jeg dra. – Det er …

Harry Johansen er fotograf, filmfotograf og dokumentarfilmskaper fra Torhop i Tana. Han driver firmaet Govas Film- og Mediaproduksjon AS. Les mer på govas.no

Det er 17. august 1982. Jeg er nettopp ferdig utdannet fotograf.

Jeg har hørt om disse folkene som bor i veiløst land på østsiden av Tanafjorden. Dit vil jeg dra.
– Det er bare å dra, men dem kan være litt vanskelige, sier far og låner meg likevel sin 6 hk Johnson. Så starter jeg østover langs en blankstille fjord.

I Goskešvágge, eller som det stod på poststempelet «Litle Molvik», blir jeg tatt i mot av Iver Iversen «Goskešvágge Ivvár» og Asbjørn, midt i slåttonna. Det er med en viss skepsis de tar i mot unggutten med kamera rundt halsen.

Etter at jeg får presentert meg, spurt om jeg får ta bilder av dem og forklart at jeg er sønn til Ábu Heaikka fra Torhop, får jeg et «- Nja, vi vet nu ikke det, da». Men det tar ikke lang tid før jeg får fotografere dem, og i løpet av dagen blir vi så gode venner at de spanderer nyfiska sei før jeg på kveldingen drar hjemover.

Litle Molvik/Goskešvágge hadde eget postnummer helt til 1988, og Iver var ansatt som poståpner i det lille sjøsamiske samfunnet. I dag bor det ingen fastboende der lenger, men bildene jeg tok den fine augustdagen i 1982, fins fremdeles som et minne om noe som var.

Bildet er tatt med et Nikon FM2 kamera, og sannsynligvis er det et 85 mm objektiv på. Filmen er Kodak Tri-X.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *