Framme på Nordkapp med null gnagsår

Skrevet av  Tove Andersson, frilanser Fredag ettermiddag spratt champagnekorken for Stig-Rune Samuelsen (46) og Gina Johansen (28), som begynte å gå fra Lindesnes 6.mai for å nå Nordkapp-platået på 100 dager.  I 12 grader, et slør av tåke og lett bris på bare 4 m./sek. Fra sørøst ankom de to som tilbrakte den siste natta …

Skrevet av  Tove Andersson, frilanser
Fredag ettermiddag spratt champagnekorken for Stig-Rune Samuelsen (46) og Gina Johansen (28), som begynte å gå fra Lindesnes 6.mai for å nå Nordkapp-platået på 100 dager. 
I 12 grader, et slør av tåke og lett bris på bare 4 m./sek. Fra sørøst ankom de to som tilbrakte den siste natta på Gjesværfjellet. Pointeren Storm har også vært med.

Foto: Tove Andersson.

Holdt målet på 100 dager?
–  Ja, men det ble 102, svarer Stig-Rune, som syntes det var godt å komme hjem.  
De har gått i variert og ulendt terreng, fisket i elver, plukket multer og opplevd soloppganger, alt godt dokumentert av Gina.
Dere har reist til Norges sydligste punkt for å gå 3000 kilometer hjem?
– Det ble 2 640 kilometer, svarer Stig-Rune, mens Gina forteller at hun føler det naturlig å gå hjem. Det er samboeren helt enig i. – Den siste biten er på langt nær den mest utfordrende, for de siste milene er så å si flatmark, med asfalt den siste biten.  
Den siste etappen, fra Skarsvåg-krysset og opp, blir nesten som en sjarmøretappe før de blir tatt imot av familie, og en kollega som hadde med roser og champagne. Men dette handlet ikke bare om å gå, det dreier seg om drømmer.
– Jeg har drømt om å gå denne turen i mange år, sier Stig-Rune som ellers er glad i jakt. Det var han som utfordret samboeren til å ta turen, noe Gina svarte ja til umiddelbart. Hun er ikke ukjent med utfordringer, for hun har tidligere gått Nordkapp-Sverige på ski.

Få utfordringer?

Det har vært høye temperaturer i sør og lite sommer i nord og paret forteller at de har gått på ettermiddag, kveld og til og med på natta for å unngå den verste heten. 

Foto: Gina Johansen.

Hva var mest utfordrende?
– Det har vært lettere enn jeg trodde, svarer Stig-Rune. – Alt har gått på skinner.
Det er ikke helt sant, for de har gått med svært gode støvler, men det kommer vi tilbake til. De trekker begge frem de gode opplevelsene; møtet med dyr – og ikke minst med mennesker. Som dem de møtte da de banket på for å be om litt vann.
– Når vi gikk utenfor stiene kunne vi treffe noen som bor langt fra folk og som bød oss inn. De fortalte oss om turer de selv hadde tatt, for omtrent 70 år siden. En turist kommer bort til dem. Han er en av dem de traff under turen, en med samme mål, men som måtte bryte ved Skaidi.
Det siste tiåret har antallet turgåere som går Norge på langs blitt femdoblet og over 50 mennesker tar nå turen hvert år. De fleste starter ved fyret på Lindesnes og går til Nordkapp eller til det nordligste punktet, Knivskjelodden. 

Fra Sydney til Magerøya

Gina har drevet profesjonelt med hester i Australia, men bosatte seg på Magerøya for 1,5 år siden, etter å ha møtt Stig-Rune i et kryss. Gjesvær-krysset. Han skulle kjøre den svenske eventyreren gjennom Nordkapptunellen. Så var det gjort.

Foto: Gina Johansen.

Denne turen varte i drøyt 100 dager, med 17 hviledager, men de fleste tar seg god tid og nyter turen i flere måneder. Med tunge ryggsekker har det vært godt å ha venner underveis som kan gjemme unna litt cola og proviant.
– Vi begynte med 27-30 kg og det var godt å bli kvitt litt etter hvert, forteller Gina som ble 3 kg lettere etter samboerens fødselsdag da hun disket opp med mat og drikke.
Den femte siste dagen var det meldt regn og de var et solid stykke inn i Finnmark da de spurte en venn om å gjemme unna litt proviant på avtalt sted. Gleden var stor da de ikke bare fant proviant, men en hel campingvogn med mat, sjokolade, cola og øl. 
Har dere noen tanker fra turen, noe dere kan tipse andre om?  
– Ting man tar for gitt blir luksus, sier Gina. Og det er ikke så farlig om man går et par dager i skitne klær. Da setter man veldig pris på den neste dusjen.- Og det å bli bedt på fisk og øl av mennesker du treffer underveis, – ja, det føles som å vinne i lotto, legger Stig-Rune til.

De beste opplevelsene

Alt er egentlig gode opplevelser. Naturen. Å gå i naturen er balsam for sjela, svarer de – og det er ikke farlig å kjenne seg sliten. De som har fulgt parets blogg så at det var vanskelige forhold over Hardangervidda. Gina fortalte at våren kom tidligere enn vanlig, noe som gjorde det til en våt fornøyelse.

Foto: Gina Johansen.

Men dere har ikke et eneste gnagsår? – Tro det eller ei! Vi har ikke hatt ett eneste gnagsår og ingen plaster har gått med under turen. Vi startet i helt nye vandrerstøvler i lær, men etter 2 000 km var de ganske godt slitte så vi byttet dem ut med samme modell. 
Støvlene hun snakker om er et par Crispi titan GTX som former seg etter foten og koster flere tusen kroner, men altså noe man bør – eller må – unne seg om man skal holde blemmene unna. I tillegg har hun et triks; grønnsåpe og vann som fotbad, fil og en god krem.

Feirer reisens slutt

Gina er som nevnt ikke fersk når det gjelder å utfordre seg selv. Hun var den første kvinnen som krysser Bajkalsjøen i Sibir helt alene. Sjøen er verdens dypeste innsjø og står på UNESCOs verdensarvliste. Bloggen hennes heter Escape The Ordinary, og det kan man trygt si at hun og samboeren har gjort.
Dere har nye mål, å løpe samme distanse på 40 dager? Er dette like aktuelt nå?
– Ja, absolutt, sier Gina, som er et konkurransemenneske og gjerne vil slå rekorden som innehas av en mann. Men samboeren setter strek der, idet korken sprettes og en bedre middag venter. 
For et par dager siden gikk de gjennom den samme tunellen de kjørte gjennom da de ble kjent, den lange Nordkapptunellen på 6 875 meter, 212 meter under havet. Nå befinner de seg 307 meter over havet og feirer at de er framme på Nordkapp med null gnagsår!

Foto: Tove Andersson.

——————
Fakta: Nordkapp-platået får besøk av 300 000 turister årlig og er åpent hele året. Vil man gå en kortere distanse er fotturistene spesielt velkomne i juni hvert år, for da arrangeres Nordkappmarsjen. Nordkappmarsjen går 3,5 mil fra Honningsvåg sentrum. I 2020 arrangeres den for 45. gang. Mer om å gå Norge på langs http://norgepaalangs.info

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *