Et grensemøte

Det er tidlig vårmorgen den 20. mars 1993 i Lovozero/Lujávre midt på Kolahalvøya. Det er festivaltider i Lujávre, og bare det å befinne seg på russisk side har noe eksotisk over seg. Det er ikke lenge siden grensen ble åpnet, og vi kan besøke vårt eget folk på den andre siden av det som har vært en …

Det er tidlig vårmorgen den 20. mars 1993 i Lovozero/Lujávre midt på Kolahalvøya. Det er festivaltider i Lujávre, og bare det å befinne seg på russisk side har noe eksotisk over seg. Det er ikke lenge siden grensen ble åpnet, og vi kan besøke vårt eget folk på den andre siden av det som har vært en stengt og bevoktet grense.
Selv om det er vårt eget folk, er det likevel en fremmed verden jeg kommer til. Det er nesten som å reise tilbake i tid, som å komme til en blanding av vårt 60 tall og et tafatt forsøk på å tilnærme seg de vestlige motetrendene.
Jeg behøver ikke å vandre lenge før disse to mennene tar kontakt med meg. Vi gjør et forsøk på å kommunisere, delvis på samisk og delvis med fingerspråk. Det er faktisk noen ord på samisk som blir forstått til stor begeistring.
Jeg viser frem mitt kamera og prøver å signalisere at jeg vil ta et bilde. Da stiller disse to staute karene seg opp med barnevogn og holder kameratslig rundt hverandre.
I dag er det lille mennesket i vognen blitt godt voksen, og verden har forandret seg drastisk, også i Lujávre. Men dette bitte lille møtet, det korte øyeblikket, er bevart.
Enda et bilde har blitt til en historie.
—————–
Harry Johansen er fotograf, filmfotograf og dokumentarfilmskaper fra Torhop i Tana. Han driver firmaet Govas Film- og Mediaproduksjon AS. Les mer på govas.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *