En god nordmann – fortellingen om Frode Berg

Trine Hamran kom denne uka ut med boka «En god nordmann» – Fortellingen om Frode Berg» utgitt av Gyldendal forlag.   I bokomtalen står det (sitat): Du får vite at en av dine nærmeste venner jobber som hemmelig agent i Russland. Hva gjør du? Før jul i 2017 ble Frode Berg fengslet i Moskva, siktet for …

Trine Hamran kom denne uka ut med boka «En god nordmann» – Fortellingen om Frode Berg» utgitt av Gyldendal forlag.  
I bokomtalen står det (sitat):
Du får vite at en av dine nærmeste venner jobber som hemmelig agent i Russland. Hva gjør du?
Før jul i 2017 ble Frode Berg fengslet i Moskva, siktet for spionasje. Nyheten gikk landet rundt og snart ble det arrangert fakkeltog i hjembyen hans, Kirkenes. Venner og naboer nektet å tro at den pensjonerte grenseinspektøren kunne ha jobbet for norsk etterretning.
Trine Hamran var en av få som visste mer. De siste årene var hun blitt en nær venn av Frode Berg, og sommeren 2017 hadde han betrodd seg om at han tok oppdrag for de hemmelige tjenestene. Han ville ut, men følte seg presset til å fortsette. Føringsoffiseren oppfordret ham til være «en god nordmann».
I denne boka portretterer Trine Hamran et engasjert og omgjengelig, men også gåtefullt menneske. Hvordan kunne Frode Berg ende som spionsiktet i Russland? Og hva har egentlig norske myndigheter gjort for å få ham løslatt?
En god nordmann handler om geopolitiske stormaktsspill og et grenseområde i nord der forbrødring og mistenksomhet går hånd i hånd. Men i enda større grad er det historien om en særegen spion, et fortrolig vennskap og et stort dilemma.
Trine Hamran er god venn med den spionsiktede nordmannen, noe hun ikke legger skjul på i sin nye bok. Hamran er åpen på at å hjelpe Berg og få en debatt om hvordan norsk etterretningstjeneste fungerer har vært et motiv for å få historien ut, sier hun til VG
Trine Hamran (f. 1971) er utdannet sosialantropolog og har en mastergrad i journalistikk. Hun har jobbet som journalist i en årrekke, som frilanser og for NRK, Finnmarken og Sør-Varanger avis. I nesten 15 år bodde hun i Øst-Finnmark. Det norsk-russiske grenseområdet har i alle år vært en del av arbeidsfeltet hennes.
Trine Hamran gründet Sett Nordfra sammen med Torill Olsen, men gikk ut av prosjektet i 2016. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *