Elsker å få lov til å skape noe eksklusivt

For Hilde Marie Lund er det en drøm å få være en duojár. Før hun begynte på duodji utdannelsen dro hun til USA for å lære seg mere av first nation stammer om forskjellige måter å bearbeide å lage produkter med skinn. Når hun kom tilbake tok hun fagbrev som duojár og startet sin egen bedrift og lager i dag eksklusive egen designede skinn og duodji produkter.

SATSER PÅ KVALITET: Hilde Lund finner du bak disken på kronebutikken i Sørkjosen der hun selger eksklusive egen designedeprodukter av høy kvalitet.

 

Namma/Navn: Hilde Lund

Ahki/Alder: 48

Guovlu/Bosted: Nordreisa

Utdanning: Fagbrev duodji

Ámmat/Yrke: Drevet Reisa skinnprodukter siden 2004

Når du kjører i gjennom Sørskjosen i Nordreisa kommer du forbi kronebutikken som ligger rett ovenfor Europris. Et gammelt tømmerhus med skiltet kronebutikken over døren. Her treffer SÁMi magasiidna på Hilde Marie Lund. Smilende og energisk. Innenfor finner du også et skattekammer av produkter som er skapt i hodet på Hilde. Hun viser meg meg en sølje som hun har kalt Vladimir. Søljen ser ut som finnen til en hval og haravheng av sølv og fiskeører.

HVALDIMIR: Hilde har laget et smykke hvor hun har hentet inspirasjon fra hvit hvalen Hvaldimirsom var på besøk i Sørkjosen havna.

REISTE TIL USA FOR Å LÆRE

Du sier at du reiste til USA for å lære mere om skinn teknikker, kan du fortelle litt om den reisen?

Jeg var veldig interressert i det å skape å lage skinnprodukter og ville lære mere om dette av urfolk stammer. Derfor reiste jeg rundt å lærte av indianere forskjellige skinnteknikker og hvordan de laget komagaer av skinn. Når jeg kom hjem og bestemoren min som opprinnelig er fra Tornio området så komagaene jeg laget, sa hun, de ser jo likens ut som komagaene jeg har lært å lage. Så man trenger ikke å dra så langt for å lære seg, men jeg lærte mye av urfolkene jeg besøkte.

KAFFEPOSER MED FISKESKINN: Hilde lager kaffeposer med samisk inspirasjon.

Du begynte med bedriften etter at du kom tilbake Hilde?

Nei, jeg begynte på duodjilinja ved Kautokeino videregående og tok fagbrev som duojár og startet å selge produktene mine i butikken vi drev oppe i Sappen som ligger et godt stykke oppe i Reisadalen. Etter en stund begynte jeg å selge produktene i fra butikk på Storslett før jeg ble forespurt om å flytte inn på kronebutikken her i Sørskjosen hvor jeg har vært siden. Har siden også flyttet verkstedet opp i andre etasjen her siden det ville være fint at folk kunne se hvordan jeg jobber med å skape produktene mine.

ELSKER DET Å SKAPE

Hvorfor husflid, er det noe spesielllgrunn til at du begynte å arbeide som duojár?

NATURPRODUKTER: Hilde buker naturprodukter. Hunfarger selv fiskeskinnet med med narurlige farger fra naturen.

Jeg elsker det få lov til å skape noe unikt og kommer fra en familie hvor dem har jobbet mye med hendene. Spesielt min far er nevedyktig har vært min største kritiker og han har vel aldri sakt rett ut at et produkt har vært kjempebra så sånn sett har jeg vel blitt en perfektsjonist og har høye krav til det jeg skaper. Men etter at jeg har solgt varer til ekslusive kunder som blandt annet Dronning Sonja, har jeg fått bekreftelse på at det jeg lager er godt nok og folk setter pris på det jeg har skapt.

Hvor henter du inspirasjon til det du lager?

Jeg liker å være ute i naturen og mye av inspisrasjonen finner jeg der. Jeg får også bestillinger fra kundene og det er også inspirerende å lage noe for en kunde som de blir forsnøyd med ut i fra en ide som jeg har i mitt hode.

KURSER HAR HOLDT HODET TIL BEDRIFTEN OVER VANNET

Hvordan har koronatiden påvirket bedriften din?

Det har vært tøft og hadde det ikke vært for inntektene jeg har fått fra kursene i naturfarging av skinn så hadde det ikke gått rundt økonomisk. Så jeg er veldig glad for at så mange har vært interessert i kursene mine.

FORSTÅR IKKE HVOR MYE JOBB SOM LIGGER BAK

Kan du fortelle litt om hvordan prossesen er når du skal lage noe?

SJØSAMISK INSPIRERT: Mye av det Hilde-lager er inspisert av sjøsamisk duodji.

Først må jeg skaffe råvarene, noe som har vært vanskeligere på grunn av koronaen. Men når jeg har fått en laks eller røye eller den fisken jeg skal ha, så må den sløyes. Jeg driver også med catering så fiskekjøttet blir til mat. Skinnet må i gjnnom flere behandlinger og bena kokes så de blir helt rene og blir så behandlet flere ganger.

Når skinnet er klar til farging må jeg lage fargen eller fargene. Hvis produktet skal ha flere fiskeskinn må jeg også lage flere farger. Fargene lager jeg av naturprodukter. Rød farge får jeg av lus og brun farge av bjørkenever. Så du kan si at det tar vel en uke før skinnet er ferdig farget og klar til bruk. Derretter må jeg velge ut hvilket dyreskinn jeg skal bruke. Jeg bruker ofte flere skinn sammen slik som sel og rein, bein i fra elg og tinntråd eller kråkesølv. Så det går veldig lang tid før en ide blir et ferdig produkt og det er en del kunder som reager på hva varen koster, men da vet de ikke hvor mye arbeid som ligger bak den varen. For å si det sånn, jeg blir ikke akkurat rik på dette og har av og til tenkt at det hadde vært lettere å sitte på et kontor hver dag og gå hjem til vanlig tid, men jeg vet at det livet hadde jeg aldri klart å leve, jeg må få lov til å skape noe sier Hilde.

KOFTEBELTE: Hilde for mange bestillinger fra samer som vil ha et koftebelte laget av fiskeskinn.

PRIVAT BESØK AV DRONNINGEN.

Jeg hørte at dronning Sonja var i Sørkjosen med kongeskipet og hadde vært på privat besøk, det er ikke noe som du vet noe mere om.

Ja jeg kan bekrefte at Dronningen var her på privat besøk i kronebutikken og det var et hyggelig gjensyn men det er også alt dere for vite sier hun og ler.

Når begynte planene om å starte bedriften?

–           Planene begynte før jeg tok fagbrevet så det har på mange måter vært et mål jeg har arbeidet med lenge før 2004. 

Hvorfor startet du bedriften?

–          Jeg startet bedriften fordi jeg elsker å arbeide med hendene å skape nye produkter

Hva er drømmen din for bedriften?

–          Drømmen er å fortsatt kunne drive med å skape og utvikle nye produkter. Samt kunne holde flere kurs i skinnarbeid 

Hvor langt unna er du å oppnå drømmen?

–          Kan vel si det sånn at jeg lever den drømmen.

Det har sikkert vært mange utfordringer siden du startet.

–          Ja det har vært mange utfordringer hele tiden og mye prøving og feiling.

Hva har vært de største utfordringene?

–          Den største utfordringen har nok vært det økonomiske og få tilgang til råstoffene jeg trenger.

Har du fått noe hjelp eller støtte?

–          Nei jeg har ikke fått noe støtte.

Klarer du deg med bedriften din?

–          Ja det går rundt. Det er tider som er tøffere og tider som er bedre. Det har spesielt vært vanskelig under korona tiden.

Dine råd til nye grundere som vil starte med noe?

–          Du må virkelig være dedikert til det du skal begynne med. Du må regne med at du ikke blir rik men du må elske det du skal arbeide med.

Hvor ser du deg selv om fem år?

–        jeg håper at helsen holder seg og jeg kan fortsette med å skape nye produkter. Har nye prosjekter som jeg har lyst å arbeide med og jeg håper at de prosjektene blir realisert.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *