Den finske presidenten

Det er 18. august 1983, og jeg er på frilansoppdrag for daværende Sámi Áigi. Det er Nordisk samekonferanse i Utsjok. Til åpninga av denne 12. samekonferansen var den daværende finske presidenten Mauno Koivustu med frue invitert. Jeg var en ung, tankeløs fotograf som ikke hadde noen som helst erfaringer med å fotografere finske presidenter. Jeg …

Det er 18. august 1983, og jeg er på frilansoppdrag for daværende Sámi Áigi.

Det er Nordisk samekonferanse i Utsjok. Til åpninga av denne 12. samekonferansen var den daværende finske presidenten Mauno Koivustu med frue invitert.
Jeg var en ung, tankeløs fotograf som ikke hadde noen som helst erfaringer med å fotografere finske presidenter. Jeg hadde heller ingen forutsetninger for å vite at man ikke får bevege seg for nær slike «høyheter». Derfor var det ikke ondskapsfulle tanker som gjorde at jeg satt på en 21 mm, og krøp oppunder denne finske høyheten og tok bildene.
Deretter gikk jeg intetanende ut av konferansesalen en liten stund, men på tur inn igjen ble jeg nektet adgang. Døra var stengt for meg og jeg skjønte ingenting.
Men så får jeg beskjed om at jeg har oppført meg uverdig ovenfor den finske presidenten ved å fotografere på den nærgående måten, og blir bedt om å forlate lokalet. 
Dette er tydeligvis noe folk fremdeles husker dette lille opptrinnet, for det er ikke mange år siden jeg sist fikk kjeft på grunn av denne hendelsen.

Både presidenten og konferansen er i dag historie, men bildet er der og kan fortelle sin egen historie.
Her er hele «det nærgående bildet» slik det ble tatt den gang i 1983:

Foto: Harry Johansen
Foto: Harry Johansen

Harry Johansen er fotograf, filmfotograf og dokumentarfilmskaper fra Torhop i Tana. Han driver firmaet Govas Film- og Mediaproduksjon AS. Les mer på govas.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *