Bestefars fortelling om evakueringa

– Da jeg stod opp om morren så jeg store båter som lå på havna. Jeg kledde på meg og gikk ned i fjæra. Der lå 2 døde hunder. Både voksne og barn gråt. Så kom det en båt. Jeg gikk ned til dem og spurte hva som skjedde. Det er tvangsevakuering. Vi rømte til …

– Da jeg stod opp om morren så jeg store båter som lå på havna. Jeg kledde på meg og gikk ned i fjæra. Der lå 2 døde hunder. Både voksne og barn gråt. Så kom det en båt. Jeg gikk ned til dem og spurte hva som skjedde. Det er tvangsevakuering. Vi rømte til fjells og søkte ly i gammer, men dagen etter måtte vi ned igjen. Tyskerne hadde oppdaget oss. Da vi kom ned, brant alt.
 
Det er Karl Lauritzen fra Tømmervika i Lebesby som forteller historien om hvordan han opplevde tvangsevakueringa. Han er bestefar til Lill-Beate Lauritzen og det var hun som tok kontakt med Sett Nordfra og gjorde oss oppmerksom på et intervju bestefaren hadde med NRK´s Harry Westrheim. Lenger ned i saken kan du høre hele saken. 
 
– Jeg tenker at det tross alt ikke er så lenge siden det var i krig i dette landet. Og at besteforeldregenerasjonen og foreldrene mine var midt oppi det. At bestefar måtte evakueres under krigen er sårt og tenke på. Hvilken hjelp fikk de til å lege traumatiske sår?
 
– De om hjem til ingenting da krigen var over. Jeg tenker at de må ha hatt en enorm livskraft og pågangsmot for å starte gjenreisinga. Jeg tenker også på at mange i Finnmark satt igjen med traumer etter krigen – til siste slutt, sier Lill-Beate.
 
Bestefaren døde i 1984, men i dette intervjuet gir han et gripende innblikk i hvordan det var å oppleve krigen og tvangsevakuering  i Finnmark. Husene ble bygd opp etter krigen, men i dag er det ingen som bor i Tømmervika.
 
Opptaket er fra 1975 og det er journalist Harry Westerheim som intervjuer Karl Lauritzen.
 

Evakueringa av Tømmervika i Finnmark

 
 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *