Inger Anne Marie Pulk og Margareth Kihulla fra Tanzania håper på å samle inn nok penger slik Margareth kan komme til Sápmi for å ta en mastergrad i urfolksjournalistikk. Foto: privat

– Hjelp meg å hjelpe Margareth så hun får studert i Sápmi

Da det er umulig å få stipend om du er ikke-vestlig, har Inger Anne Marie Pulk startet en innsamlingsaksjon for at Margareth Kihulla fra Tanzania kan studere master i urfolksjournalistikk ved Sámi allaskuvla.

– Etter at Regjeringen avviklet Lånekassefinansiering for studenter fra ikke-vestlige land, kreves det at studenten selv må ha 121 000 kr for å få studentvisum. Uten denne ordninga mister Samisk høgskole og Tromsø Universitet urfolksstudenter som ønsker å ta urfolksstudiet og urfolksjournalistikk. Det er ikke mange unge urfolksstudenter som har disse midlene, sier Inger Anne Marie Pulk som personlig har startet en Spleis-innsamling for å få Margareth Kihulla fra Tanzania til Sápmi for å studere. 

Startet Spleis

Pulk har igangsatt en pengeinnsamling for Margareth Kihulla og håper at folk vil donere penger gjennom SPLEIS slik at Margareth kan komme til Sámi allaskuvla og studere master i urfolksjournalistikk. 

– Det er synd at noe som tidligere var en god ordning ikke eksisterer lenger og at studenter fra de ikke-vestlige land blir henvist til private initiativ og sponsorer. Det er heller ikke bra på lang sikt for institusjoner som Sámi allaskuvla og Universitet i Tromsø når dem kun får en type urfolk som studenter, sier hun. 

Pulk har alltid engasjert seg i urfolksarbeid og sitter nå i Mama Saras styre. Hun har tidligere rekruttert urfolksstudenter til Tromsø Universitet og Samisk Høgskole. Hun har også vært vertsfamilie for en gutt fra Tanzania, som i 2010 kom til Sápmi i forbindelse med et NORAD-prosjekt. Etter dette oppholdet dro Pulk og hennes sønn til Tanzania for å besøke vertsbroren. Der traff Pulk Margareth Kihulla. 

– Vi reiste rundt i Tanzania i tre uker. Der traff vi Margareth som nettopp hadde vært 6 måneder i Norge og siden hun hadde mediautdannelse og vi har urfolksjournalistikk på Samisk Høgskole, tenkte jeg at hun hadde vært et fint bidrag til urfolksjournalistikken. Nå har Margareth søkt seg inn på journalistikk i Kautokeino og fått tilbud om studieplass.

Målet er 121 000 kr

Pulk prøver nå via SPLEIS å samle inn 121 000 kr til studentvisum og noe midler til Margareth. Pulk sier det haster da Margareth bør søke om studentvisum snarest med tanke på studiestart i august. 

– Hvis innsamlingen ikke får inn målbeløpet, gis alt under og opptil 10 000 kr direkte til Margareth da beløpet er så langt unna målet, at hensikten med å fortsette innsamlingen forsvinner. Samler man inn over 10 000 kr settes de inn på en opprettet sparekonto som skal brukes til neste høst, enten av Margareth Kihulla eller en annen ikke-vestlig student. Jeg håper mange vil bidra og donere penger til saken. Vi trenger også studenter fra ikke-vestlige land, sier Pulk. 

Mer informasjon finner du på Facebook-siden “Hjelp tanzaniansk student til Sapmi” og på Spleis