Elsa Laula Renbergeste. Foto: Tromsø Museum

Avduker første statue av samisk kvinne den 6 Februar på Vefsn

Den 6 februar vil den første statuen av Elsa Laula Renberg avdukes. Ifølge arrangøren blir det den første statuen av en samisk kvinne i Sápmi. Begivenheten finner sted i Vefsn og avdukingen foretas av Sametingets plenumsleder, Tom Sottinen. Ut over det blir den samiske nasjonaldagen markert over hele det samiske området.

Selve ideen til statuen fikk Mildrid Hendbukt-Søbstad sammen med Tordis Landvik, Inger Lise Strøm og Dag Hugo Heimstad for noen år siden da de alle hadde lagt merke til at Vefsn og områdene rundt ikke hadde noen statuer av kvinner. Dermed bestemte de seg å gjøre noe med dette.


Billedkunstner Ellen Jacobsen. Privat foto.

Skulpturen er utført av billedhugger Ellen Jacobsen. Ellen Jacobsen har blant annet utført skulpturen “Fabrikkjentene, Oskar Braaten- monumentet” på Beyerbrua i Oslo. Ellen Jacobsen deltar selv ved avdukingen. Hun er svært begeistret over at hun fikk tildelt oppdraget med å lage skulpturen av Elsa Laula Renberg. Sametinget og Nordland Fylkeskommune har bidratt med økonomisk støtte til skulpturen. Sparebankstiftelsen Helgeland har gitt det største bidraget. 

Selve avdukingen skjer ved Vefsn rådhus kl. 13.00. Plenumsleder på Sametinget, Tom Sottinen foretar avdukingen. Etter avdukingen går vi til Dolstad kirke, hvor vi samles til gudstjeneste. Etter gudstjenesten blir det blomsternedleggelse på graven til Elsa Laula Renberg. Kl. 18.00 blir det arrangement ved Vefsn museum, står det i en pressemelding fra arrangøren.

6. februar på Røros


Jenny Fjellheim. Foto: Rorosmuseet.no

Jenny Fjellheim ved Røros museum forteller SÁMi ođasmagasiidna at de i år vil ha et variert program.

– Vi prøver å ha et tilbud både for barn og voksne og den største delen vil foregå på museet, der det vil bli åpnet en utstilling «Mearan laante gaarvene/Mens landet forsvinner», produsert til Tråante 2017. Håkon Hermanstrand fra Nord universitetet vil fortelle om utstillingen. Ut over det vil det bli en enkel servering på Rørosmuseet med salg av kjøttsuppe. Mellom 1700 og 1900 er det aktiviteter for barn og voksne. Ifølge programmet for Gadtsegarhkh vil svaale/fjellreven Tjabph kommer på besøk. Det blir fortellerstund, sang, joik og selvfølgelig noen revestreker. Klokken 19.00 blir det gudstjeneste på norsk med Harald Haugen.

Utstilling på Snåsa og mye mer

Birgitta Fossum, museumsdirektør ved Saemien Sijte kan fortelle at også de har mange aktiviteter den 6. februar. 

Det hele starter med Samefolkets sang og samling ved flagget utenfor Åarjel-saemiej internaate, deretter blir det tale og sang ved Snåsa skole. Klokken 11.00 blir det offisiell åpning av utstillingen «Renskjötsel i svart och vitt med fotografier av kanskje den første samiske fotograf, Nils Thomasson. 

Klokken 12.00 blir det vist små filmsnutter fra sørsamisk område og klokken 13.00 er det lansering av nye sørsamiske barnebøker på Snåsa bibliotek. På Kafé Midtpunktet vil man få servert gratis kaffe og kaker fra klokken 14.00 og det blir salg av samiskinspirert mat klokken 16.00. En time senere starter den offisielle markeringen med kulturelle innslag, tale for dagen med blant annet elever fra den samiske skolen og ordfører Tone Våg. Høydepunktet blir presentasjon av prosjektet «Daan våhkoen baakoe/Ukas ord« som omhandler 52 samiske ord om de åtte årstiders folk. Dagen avsluttes med Gudstjeneste i Snåsa kirke klokken 19.00.

Røyrvik for liten og stor

Berit Ellen Gaino Jåma, Konsulent i Røyrvik kommune forteller at de i år blant annet inviterer eldre til å spise middag på helsesenteret og barna får besøke reingjerdet.